Hirmutavad numbrid: kui suure löögi saab Euroopa majandus külmal talvel ja vene gaasi kadumisel? (4)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Vene gaasi kadumine Euroopa turult ja karm talv lööksid oluliselt Euroopa Liidu majanduskasvu
Vene gaasi kadumine Euroopa turult ja karm talv lööksid oluliselt Euroopa Liidu majanduskasvu Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Euroopa Liidu majanduskasv võib väheneda karmi talve ja Venemaa gaasi kadumisel kuni 1,5 protsendipunkti võrra, kirjutab Bloomberg tuginedes Euroopa Komisjoni lekkinud dokumenditööversioonile.

Euroopa Komisjon on kolmapäeval välja saatmas hoiatust, et kui tuleb tavaline talv ja Venemaa gaasi pole, siis langeb majanduskasv 0,6 kuni ühe protsendipunkti võrra.

Soovituste seas liikmesriikidele on piirata maagaasi kasutust kütmiseks ja jahutamiseks ning ka mõned turuga seotud meetmed, et olla valmis Venemaalt maagaasi impordi täielikuks kadumiseks.

«Euroopa Liidu koordineeritud vastus enne talve ja liikmesriikide vaheline solidaarsus piiravad negatiivset mõju majanduskasvule ja tööturule,» seisab Euroopa Komisjoni dokumendis tööversioonis «Säästke gaasi talve üleelamiseks».

Kui riigid tegutsevad kiiresti, võib mõju majanduskasvule piirduda 0,4 protsendipunktiga.

Juba läinud talvel olid EL gaasimahutid kümme protsenti vähem täis kui keskmiselt 2016-2018. Praegu on mahutites vaid 63 protsenti maagaasi, millest jätkuks talvisel kütteperioodil vaid 46 päevaks.

Euroopa Komisjoni ja gaasioperaatorite simulatsioonide kohaselt tähendaks juulis Venemaa impordi kadumine, et EL gaasihoidlad oleksid novembri alguseks vaid 65-71 protsenti täis. Seda on palju vähem 80 protsendisest eesmärgist. See tähendab, et kui tuleb tavapärane talv ja veeldatud maagaasi import jätkub suures mahus, on talvel ikkagi puudu 30 miljardit kuupmeetrit maagaasi. Risk on väga suur, et mitmetes EL riikides on 2023. aasta aprillis gaasivarud otsas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles