Prantsusmaa esitles kava EDFi riigistamiseks

Copy
Prantsusmaa energiafirma natsionaliseerimine rõõmustas investoreid
Prantsusmaa energiafirma natsionaliseerimine rõõmustas investoreid Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse valitsus esitles teisipäeval kava energiahiiu EDF riigistamiseks, millega loodetakse taaselavdada riigi tuumatööstust.

Vähemusosanikele pakutakse 12 eurot aktsia kohta, mis teeb riigistamise koguhinnaks 9,7 miljardit eurot, teatas rahandusministeerium.

Praegu kuulub riigile elektritootja 84-protsendine osalus, samas kui institutsionaalsetele ja jaeinvestoritele kuulub 15 protsenti ja töötajaile üks protsent.

EDFile on valmistanud raharaskusi Prantsuse vanade tuumaelektrijaamade tootlikkuse vähenemine ja riigi kehtestatud hinnapiirangud tarbijate aitamiseks.

President Emmanuel Macroni valitsus loodab ülevõtmispakkumise esitada septembris sügisese eelarve raames. Rahandusministeeriumi teatel peaks tehing lõpule jõudma oktoobri lõpuks.

Sügisene lisaeelarve vajab aga heakskiitu parlamendilt, kus Macron ja tema liitlased jäid läinudkuistel valimistel enamuseta.

Riigistamine peaks andma EDFile vahendid uue tuumajaamade programmi elluviimiseks ja taastuvenergia kasutuselevõtu kiirendamiseks, ütles rahandusminister Bruno Le Maire juulis.

Macron ütles tänavu, et tuumatööstuses on vaja «renessanssi» ja energiaülemineku jaoks tuleb avada 14 uut tuumareaktorit.

Praegu seisavad rohkem kui pooled Prantsuse 56 reaktorist tühja, tulenevalt kas hooldusest või korrosiooniprobleemidest.

Analüütikud märgivad, et valitsus ei oota erainvestoritelt tohutuid investeeringuid, mida oleks vaja tuumatööstuse taaskäivitamiseks, mistõttu peetakse riigistamist mõistlikuks variandiks.

Tuumaenergia katab umbes 70 protsenti Prantsuse elektrivajadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles