Nord Stream 1 töötab 40% võimsusega, euro tegi hüppe

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Nord Stream 1 gaasitoru
Nord Stream 1 gaasitoru Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Täna avati peale kümnepäevast seisakut Nord Stream 1 gaasitoru. Kui sai selgeks, et Venemaa mööda seda gaasi Euroopasse saadab, asus euro kergendusest tõusma.

Täna avati Nord Stream 1 gaasitoru ning Saksamaa kinnitas, et gaas on asunud ka nendeni liikuma. Vene-Saksa gaasitoru suleti 11. juulil iga-aastasteks hooldustöödeks. Saksa ametnikud olid Ukraina sõjaga seotud pingete kasvades kartnud, et toru, mis moodustab kolmandiku riigi gaasivarustusest, ei pruugita taasavada.

Euro asus teate peale tõusma: hommikul kerkis euro dollari vastu 0,3% ja jõudis 1,02 dollari tasemele. Päeva edenedes tabas ühisraha jälle langus - investorid ootavad tänast Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmise otsust.

Saksa leht Handelsblatt kirjutab, et hoolimata sellest, et gaas jälle Euroopasse tuleb, tuleb teda loodetust vähem. Maht oli alguses 21,5 GWh tunnis, mida on vähem kui Saksamaa tellis. Ennelõunal tõusis maht 40% peale võimalikust maksimaalmahust. Seda on sama palju kui enne gaasitoru sulgemist juuli alguses. Täisvõimsusel töötades saaks Nord Stream 1 kaudu liikuda 70 GWh maagaasi tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles