Smartcapi investeeringud jõudsid mullu enam kui saja ettevõtteni

BNS
Copy
Smartcap investeeris hoogsalt
Smartcap investeeris hoogsalt Foto: SIPA/Scanpix

Vaatamata jätkuvale koroonapandeemiale kujunes möödunud aasta Eesti iduettevõtetesse investeerivale Smartcapile tulemuslikuks – läbi fondi- ja otseinvesteeringute jõudsid riskikapitalifondi investeeringud 2021. aasta lõpu seisuga enam kui saja ettevõtteni kogukäibega ligi 850 miljonit eurot.

Märkimisväärsete arengutena langes eelmisse aastasse 100 miljoni eurose riikliku rohefondi loomine, kõrgtehnoloogilistesse ettevõtetesse investeeriva erafondi valik ja kahe teaduskiirendi ellukutsumine, teatas Smartcap.

«Eesti iduettevõtetele ja Smartcapile oli möödunud aasta tulemuslik ja kasvuväljavaated endiselt head. Turul valitses optimism ja investorite huvi oli endiselt kõrge. Eesti iduettevõtted näitasid silmapaistvaid tulemusi nii investoritelt raha kaasamisel kui ka käibe kasvul – raha kaasati kokku ligi miljard eurot, mis on üle kahe korra rohkem kui varem,» lausus Smartcapi juhatuse liige Sille Pettai pressiteates.

Pettai sõnul juhindus Smartcap 2021. aasta tegevustes riigi seatud strateegilistest eesmärkidest – aidata ambitsioonikatel ja uuenduslikel Eesti ettevõtetel kasvada ning panustada sobiliku ökosüsteemi loomisesse, samuti arendada Eesti kapitaliturgu laiemalt riskikapitali investeeringute pakkumise kaudu.

«Smartcapi riskikapitalifondi investeerimisportfellis oli mullu kaks Eesti fookusega varase faasi riskikapitalifondi – Tera Ventures I ja Superangel One. Riskikapitalifondi investeeringud olid möödunud aasta lõpu seisuga jõudnud läbi fondi- või otseinvesteeringute 116 ettevõttesse,» lausus Smartcapi juhatuse liige.

Smartcapi portfelli kuuluvate ettevõtete koondkäive 2021. aastal oli 850 miljonit eurot, võrrelduna aasta varasema 400 miljoni euroga, mis on enam kui kahekordne kasv. Suurimaks panustajaks käibekasvus oli, nagu Eesti turu kogustatistika näitab, Bolt.

Smartcapi riskikapitalifondi portfelli ettevõtetes töötas aasta lõpu seisuga ligi 2300 inimest, mis on kolmandiku võrra enam kui aasta varem. Tööjõumakse tasusid need ettevõtted ligi 40 miljonit eurot ehk 40 protsenti enam kui 2020. aastal. Riskikapitalifondi valitsetavate varade maht ulatus 70 miljoni euroni.

Mullused tulemused annavad Pettai sõnul tunnistust sellest, et Eestis on suure potentsiaaliga ettevõtteid, kes suudavad riskiraha toel kasvada, siin uusi töökohti luua ning kinnistada Eesti kuvandit edukate idufirmade kasvulavana.

Möödunud aasta üks põhiline tähis oli Smartcapi teatel rohefondi loomine 2021. aasta detsembris. Euroopa taaste- ja vastupidavusrahastu toel asutatud rohefondi üks eesmärke on rohepöördeks vajalike pikaajaliste investeeringute pakkumine. Investeerimistegevusega alustatakse kavakohaselt tänavu.

«Taasterahastu vahenditest loodud 100 miljoni eurose mahuga fondist plaanime investeerida eelkõige läbi riskikapitalifondide ettevõtetesse, mis tegelevad keskkonnaprobleemide lahendamiseks ja kliimaneutraalse ringmajanduse saavutamiseks mõeldud rohetehnoloogiate loomisega,» rääkis Pettai.

Rohefondi abil tahab Smartcap Pettai sõnul anda hoogu nendele ettevõtetele, kel on potentsiaali, aga äriidee vajab kannatlikku raha ja pikka vaadet. «Ka erainvestorid on valmis kaasa tulema, kui aitame neil riske jagada,» kinnitas ta.

Smartcap tegi mullu ka ettevalmistusi tervisetehnoloogiate ja rohetehnoloogiate edendamisele orienteeritud teaduskiirendite loomiseks. Tervisetehnoloogiate teaduskiirendi lepinguni jõudis Smartcap tänavu märtsis koos Tartu Ülikooliga.

Investeerimistegevuse vallas viis Smartcap 2021. aastal läbi kõrgtehnoloogilistele väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele suunatud riskikapitalifondi konkursi eesmärgiga leida fondivalitseja, kelle asutatavasse fondi investeerib Smartcap 15 miljonit eurot.

«Turuosaliste huvi kõrgtehnoloogia investeerimisfondi valitseja konkursi vastu oli suur ja avalduse konkursil osalemiseks esitas kuus meeskonda. Konkursi tulemusel sõlmisime fondivalitseja lepingu aruandeaasta järgselt tänavu juunis – Smartcap paigutab loodavasse fondi riigipoolse ankurinvesteeringuna 15 miljonit eurot, millele lisaks kaasab fondivalitseja Superangel erakapitali,» lisas Pettai.

Smartcap on Kredexi ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ühendasutuse tütarettevõte ning finantsinspektsioonis registreeritud väikefondivalitseja, mis valitseb riiklikku riskikapitalifondi ja rohefondi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles