Hädas Hiina kinnisvaraarendajast läks jalutama 2 miljardit dollarit, ettevõtte juhid astusid tagasi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina hiiglaslik kinnisvaraarendaja Evergrande juhid astusid tagasi
Hiina hiiglaslik kinnisvaraarendaja Evergrande juhid astusid tagasi Foto: Reuters/ScanPix

Maailma suurima finantsvõimendusega, kuid nüüd hättasattunud Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande peaks teatama restruktureerimisest. Ettevõtte kaks juhti panid ameti maha.

Ettevõte teatas, et juhatuse esimees ja finantsdirektor lahkusid, kuna sisejuurdlus näitas, et nad on valesti kasutanud laenuks võetud 2 miljardit dollarit.

Evergrande'i võlakoorem ulatub 300 miljardi dollarini. Ettevõte peatas läinud aastal võlakohustuste teenindamise. Investorid kartsid, et sellest kujuneb nn Hiina Lehmani moment, mille järel hakkavad ka teised kinnisvaraarendajad hävima.

Reedel teatas ettevõte, et nende uurimise tulemusel olid kompanii juht Xia Haijun ja finantsdirektor Pan Darong seotud 13,4 miljardi jüaani ehk kahe miljardi dollari laenuraha kantimisega grupi teistesse äridesse.

Evergrande teatas, et raha kanti üle ja suunati tagasi gruppi läbi kolmandate osapoolte ning seda kasutati grupi üldtegevusteks.

Kompanii teatas, et tagasimakse plaani raames peeti kõnelusi kinnisvarateenuste üksuse müügiks. 2,6 miljardi dollariline tehing enamusosaluse müügiks üksuse rivaalist arendajale jooksis mullu oktoobris karile.

Mullu kukkus Evergrande'i aktsia enam kui 75 protsenti ja aktsiaga kauplemine peatati Hongkongi börsil kuudeks.

Läinud aastal hävis Hiina kinnisvarakriisis enam kui triljon dollarit. Hiinas on kodude müük vähenenud juba järjest 11 kuud. Nii pikka kinnisvara müügilangust ei teata alates 1990ndate lõpust, kui eraisikutel lubati kinnisvaratehingud, kirjutab BBC.

Mitmed Hiina kinnisvaraarendajad on seisma pannud valmimisel kortermajad, kus korterid on juba müüdud, sest kardetakse, et ei ole rahavoogu, millega ehitus lõpuni viia. Viimastel nädalatel on Hiina koduostjad ähvardanud, et lõpetavad hüpoteekide teenindamise seniks, kuni ehitustööd jätkuvad.

See mõjutab vähemalt 80 arendaja enam kui 200 ehitusprojekti, selgub Shanghais tegutseva China Research and Development Institutioni andmetest.

Hiina finantsinspektsioon lubas aidata kohalikke omavalitsusi, et need garanteeriksid korterite valmimise, teatas Hiina riigimeedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles