Analüütik: olge Fortumi aktsiaga ettevaatlikud, Uniperi väärtus on praktiliselt hävitatud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kunagine uljas Uniperi ost ripub veskikivina Fortumi kaelas
Kunagine uljas Uniperi ost ripub veskikivina Fortumi kaelas Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa valitsuse suur abipakett pole veel pästnud Uniperi, mis jätkuvalt saab suurt kahjumit. Inderesi analüütiku Juha Kinnuneni sõnul on Fortumi aktsia vaid siis õiglaselt hinnatud, kui see finantseering Uniperi päästab.

Analüütikud käisid täna kirvega Fortumi aktsia hinnasihi kallal.

Reedel teatas Saksamaa valitsus, et toetab Uniperi 15 miljardi eurose abipaketiga. Saksamaa saab tehinguga 30 protsendi Uniperi aktsiate omanikuks, Fortumi osalus aga kukub 78 protsendilt 56 protsendini.

OP analüütikud langetasid Fortumi aktsia hinnasihi 24 eurolt 10 eurole ja andsid varasema aktsia lisamise soovituse asemel «vähenda» soovituse.

Inderes on vaid veidi optimistlikum. Aktsia hinnasiht tõmmati 18 eurolt 13 euroni, kuid aktsiale säilitati lisamise soovitus.

Reedel kukkus Fortumi aktsia kaheksa protsenti, 11,36 euroni. Täna kukkus aktsia 6,8 protsendi võrra, 10,58 euroni.

Kuigi Inderesi analüütik Juha Kinnunen säilitas aktsia soovituse, manitseb ta investoreid Fortumi suhtes äärmisele ettevaatlikkusele, kirjutab Kauppalehti.

Saksamaa abi võib Uniperi pankrotist päästa, kuid Fortumi jaoks võib olla ettevõtte väärtus praktiliselt täielikult hävitatud. Fortumi investorid ei peaks panustama sellele, et Uniper jääb ellu.

Kuna Venemaa Gazprom keeras Uniperi gaasikraani kinni, pidi ettevõte ostma maagaasi mujalt, kuid maksma selle eest palju rohkem. Tulemuseks oli langemine kahjumispiraali. Olukord võib veidi kergeneda, kuna Saksamaa lubab tõsta klientidele gaasi hinda alles alates 1. oktoobrist.

Kuid Uniper on juba akumuleerinud korraliku kahjumi. Prognoositakse, et 14. juunist 30 septembrini kasvab kahjum veel 6,2 miljardi euro võrra. Sellega on Uniperi väärtus sisuliselt täielikult hävitatud enne, kui ettevõte saab anda kulud klientide kanda. Kogukahjumist on veel raske rääkida, kuna pole selge, kui palju maagaasi Gazprom tarnib ja milline on selle hind.

Kinnuneni sõnul on positiivne see, et Fortum ei pea enam Uniperi musta auku rohkem raha panema lisaks sinna juba lisatud kaheksale miljardile eurole. Fortum loodab, et saab kunagi sellest rahast neli miljardit eurot tagasi. Samas on Fortumi laenu tingimused viletsamad kui Saksamaa valitsusele kuuluva KfW antud seitsme miljardi eurose laenu omad, mille Uniper peab esimesena tagasi maksma.

Helsingin Sanomat kirjutab, et Fortum müüs aastate jooksul oma stabiilsed ärid enam kui 16 miljardi euro eest ära ning see raha pandi Uniperi ostu ja maksti dividendideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles