Walmart andis rongiõnnetusena näiva kasumihoiatuse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Toiduainete ja bensiini hinnatõus jätab tarbijatele vähem raha muudeks ostudeks, mille tagajärjel kannatab suure laovaruga Walmart
Toiduainete ja bensiini hinnatõus jätab tarbijatele vähem raha muudeks ostudeks, mille tagajärjel kannatab suure laovaruga Walmart Foto: Reuters/ScanPix

USA jaekaubandusgigandi Walmarti eile antud kasumihoiatus mõjus investoritele rongiõnnetusena, millele aktsia reageeris järelturul 10% kukkumisega. Kuigi kukkumine ei pruugi tunduda suur, on see sellisele stabiilsele jaegigandile väga suur aktsia liikumine.

Walmart, kes elab tavaliselt majanduslangused kenasti üle, kuna tema kliendid on hinnatundlikud ja leiavad siis tee kallimatest poodidest nende juurde, teatas kogu selle aasta kasumi 11–13-protsendisest vähenemisest. Nende eelmine prognoos nägi ette üheprotsendist kasumi kahanemist.

Walmart lubas alandada agressiivselt rõivaste ja muude kaupade hindu. Ettevõttel on keeruline, sest toidu ja kütuse hinnatõus on tühjendanud tarbijate rahakotti ning jätnud sinna vähem raha kestvuskaupade ostmiseks.

GlobaData jaekaubanduse tegevdirektor Neil Saunders ütles Reutersle, et Walmarti hoiatus peaks mõjuma kõigile jaekaupmeestele murettekitavalt.

Kuna bensiin ja toit on kallimad ja kallinevad, pole tarbijatel enam luksust osta mööblit, kodukaupu, tarbeelektroonikat ja muud, mis on jätnud jaekaupmehed raha kinni hoidva suurema laovaruga. Kui aga laovaru on suur, siis ei kipu jaeärid ka tehastest kaupa samas mahus juurde tellima.

Aprilli lõpu seisuga oli USA üldjaekaupmeeste laovaru suurim alates vähemalt 2000. aastast. Oma mõju avaldasid olukorrale ka hiljutised eri põhjustel kuhjunud tarneahelate probleemid, mille tõttu kaupmehed võisid eelistada hoida suuremat laovaru, et oleks, mida müüa.

Maikuus teatas Walmart, et esimese kvartali lõpus oli nende liigne laovaru 60 miljardit dollarit ja selle vähendamiseks lubati agressiivseid hinnalangetusi. Eile teatas ettevõte, et kraamist lahtisaamiseks on vaja suuremaid allahindlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles