Enefit Green ostab Tootsi tuulepargi arenduse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tootsi suursoo, kuhu soovitakse rajada tuuleparki.
Tootsi suursoo, kuhu soovitakse rajada tuuleparki. Foto: Mailiis Ollino

26. juulil sõlmis Enefit Green lepingu ettevõtte Tootsi Windpark OÜ ehk Tootsi tuulepargi arenduse ostmiseks Eesti Energialt. Tootsi ja Sopi tuuleparkide rajamisel tekib Põhja-Pärnumaale Eesti suurim tuuleenergeetika tootmise ala.

Tuulepargi omandamise tehingu maksumus raha- ja võlavabal baasil on 26,9 miljonit eurot. Kuna tegu on tehinguga seotud osapoolega, siis on tehingu turutingimustele vastavust kinnitanud Enefit Greeni auditikomitee.

Põhja-Pärnumaal paiknev 74 megavatise planeeritud tootmisvõimsusega Tootsi tuulepark on ehitusvalmis. Läbitud on nõutud planeerimisprotsess, saadud vajalikud load ning tagatud liitumine elektrivõrguga.

Samas piirkonnas paikneb ka Enefit Greeni Sopi tuulepargi arendus planeeritud võimsusega 161 megavatti.

Enefit Green jätkab mõlema projekti lõplike investeerimisotsuste ettevalmistamist paralleelselt ning on välja kuulutanud hanke parkide ehitaja ja tuulikute tootja leidmiseks

Enefit Greeni tuuleenergia valdkonnajuht Lauri Ulm: «Tootsi ja Sopi parkide samaaegsel väljaehitamisel tekib Põhja-Pärnumaale Eesti kõige võimsam ja kaasaegsem tuuleenergeetika tootmise ala. Nendesse tuuleparkidesse on planeeritud 38 tuulikut, mis toodavad pea samapalju elektrit, kui tuulest praegu kogu Eestis kokku toodetakse.»

Kahe pargi oodatav aastane tootmismaht kokku on ligi 700 gigavatt-tundi mis katab enam kui 200 000 kodumajapidamise aastase elektritarbimise.

Ulmi sõnul saab ehitusega alustada pärast lõpliku investeerimisotsuse langetamist. «Tahame parkidega ehitusfaasi jõuda võimalikult kiiresti, sest keskkonnahoidlikku ja soodsa hinnaga rohelist elektrit on Eesti turule väga vaja. Plaanide kohaselt hakkavad tuulepargid elektrit tootma 2024. aasta lõpus,» ütles Ulm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles