HALB ÜLLATUS ⟩ Harju Elektril oli ajaloo raskeim kvartal

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Harju Elekter langes teises kvartalis sügavasse kahjumisse
Harju Elekter langes teises kvartalis sügavasse kahjumisse Foto: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

2022. aasta teine kvartal kujunes Harju Elektrile kasumlikkuse mõttes ajaloo raskeimaks. Kahjumlikkust mõjutasid püsivad probleemid tarneahelates, mis väljendusid eelkõige materjalide hinnakasvus ning mitmete komponentide puuduses, teatas ettevõte börsile.

Ettevõttel tuli kriitiliselt ümber hinnata kõik käimasolevad tööd, nende võimalik tulemuslikkus ning sõlmitud kokkulepped eesootavateks perioodideks. Lisaks tootmiskulude kasvule osutusid mitmed projektid esialgsest planeeritust keerukamaks ja kahjumlikuks, mida omakorda võimendasid tarneraskustest tingitud ebaefektiivsus ning kvalifitseeritud tööjõu tasude suurenemine.

Harju Elekter, kelle läinud aasta teise kvartali kasum oli 485 000 eurot, jäi tänavu samal ajal 3,2 miljoni euroga kahjumisse. Koondkasumi aktsionäride osa kukkumine oli veel suurem - 8,7 miljoni eurosest kasumist 3,5 miljoni eurosesse kahjumisse.

Ettevõte käive kasvas samal ajal 15,4 protsendi võrra 41,9 miljoni euroni.

«Oleme astunud mitmeid samme, et maailmasündmustest tekkinud raskustega toime tulla. Jätkame tootmise reorganiseerimisega, et katkiste tarneahelate tingimustes efektiivsus tagada,» kommenteeris tulemust Harju Elektri juht Tiit Atso. «Raamlepingute hinnaläbirääkimistest saadud leevendus ei jõudnud täielikult veel teise kvartali tulemustesse ning pigem kajastub teises poolaastas. Positiivse poole pealt on tellimusraamat kaetud pikaks perioodiks, mida iseloomustab ka müügitulude jätkuv kasv. Rohepöörde trend ja elektrifitseerimise surve on endiselt süvenemas, kiirendades elektrivõrkudesse investeerimist, et tagada töökindlus ja kaasajastamine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles