Ligi pool II sambast väljavõetud rahast seisab arvelduskontodel (7)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Suurima osa kodumajapidamiste laenudest moodustavad kodulaenud.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Suurima osa kodumajapidamiste laenudest moodustavad kodulaenud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

Swedbanki andmed näitavad, et 46 protsenti sel aastal II sambast väljavõetud raha seisab siiani arvelduskontodel. 54 protsenti rahast kulus peaaegu võrdselt tarbimiseks, finantskohustuste tasumiseks ja investeerimiseks.

Tänavu maikuus maksti kolmandat korda II sambast lahkujatele välja neile sambasse kogunenud raha. Swedbank tegi väljamakseid 13 600 kliendile kokku üle 86 miljoni euro väärtuses. Sellest rahast 46 protsenti on klientidel endiselt pangakontol alles.

Üle poole väljamakstud pensionirahast on üldjoontes suunatud enam-vähem võrdselt finantskohustuste tasumisse (18 protsenti), tarbimisse (19 protsenti) ning investeerimisse (21 protsenti). Seejuures on investeeringuks enamasti kas kinnisvaraost või raha hoiusele kandmine.

Enamik väljamakseid on vahemikus 2000 kuni 9999 eurot.

Üle 15 protsendi kasutusse võetud pensionirahast kulus kaardimaksetele. Kõige sagedamini tehti oste toidukauplustes (18 protsenti), kodukaupade ja remonditarvete kauplustes (15 protsenti) ning muus kaubanduses (13 protsenti).

«Pensionireformi üks käivitavaid argumente oli see, et pensionikogujatel peaks olema suurem vabadus oma pensionivara omal käel investeerida. Kuid väljamakstud pensionivara ülevaateid uurides on raske mitte tunda muret selle pärast, et raha omal käel investeerimise võimalust oluliselt ei kasutata,» sõnas Swedbanki investeerimisfondide juht Age Petter.

Ta lisas, et oluline osa Eesti inimeste säästudest läks taas tarbimisse. Ligi 14 protsenti väljavõetud pensionirahast kanti üle teisele eraisikule, kümnendik rahast suunati hoiusele.

Võrreldes eelmiste pensioniraha väljamaksetega 2021. aasta septembris ja tänavu jaanuaris suunati maikuus rohkem raha hoiustele, laenude tagasimaksete osakaal on võrreldes esimese väljamaksete lainega mõnevõrra vähenenud.

Maikuus saadud II samba raha on ka vähem sularahas välja võetud – kui veel jaanuaris võeti sularahas välja üle 12 protsendi väljamakstud summast, siis mais oli see langenud alla 6 protsendi.

42 protsenti teise sambasse kogujaid on valinud oma pensioniraha kasvatamiseks Swedbanki fondid.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles