Arco Vara: Tartu kinnisvaraturul jätkub langus

BNS
Copy
Annelinn Tartus. Foto on illustreeriv.
Annelinn Tartus. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Arco Vara kinnisvarabüroo analüütiku Mihkel Eliste sõnul jätkub 2022. aasta teisel poolaastal Tartus korteriturul elamispinna kättesaadavuse kui ka tarbijakindluse taustal tehingute tugev langus.

 

«2022. aastal langeb märkimisväärselt järelturu tehingute arv, mida saadab uute korterite osas kasvav turuaktiivsus,» märkis Eliste Arco Vara kinnisvaraturu ülevaates.

Kinnisvarabüroo andmetest selgub, et 2022. aasta algusest alates on edasine turuaktiivsuse kasv järjest kõrgema võrdlusbaasi ja elamispindade kättesaadavuse halvenemise tõttu asunud peatuma, kuid hindade kasv püsib vähemalt aasta lõpuni jätkuvalt tempokas.

«Kuigi järelturule võib prognoosida lähikuudel hinnakasvu aeglustumist, jätkub uute korterite osas üsna tempokas hindade kasv sõltumata otseselt elamispindade turul vähenevast nõudlusest,» lisas Eliste. Viimane tuleneb tema sõnul jätkuvast ehitushinna tõusust, mis omakorda suurendab järelturul rahuldava ja väga hea siseviimistlusega korterite hinnaerinevust.

Tehingute arvu vähenemisse võib omakorda asuda peatselt panustama süvenev tarbijakindluse negatiivne foon, seda nii laiapõhjalise hindade tõusu tõttu kogu majanduskeskkonnas kui ka asjaolu tõttu, et 2022. aasta suvel on asunud laialdasemat kõneainet pakkuma eluasemelaenude kallinemine ja võimalik majanduslangus.

Kehv tehinguaktiivsus

2022. aasta esimeses kvartalis tehti Tartu linna lähipiirkondades korterite ja ridaelamukorteritega kokku 157 ja teises kvartalis 196 ostu-müügitehingut. «Teises kvartalis tehingute arv küll hooajaliste tegurite tõttu võrreldes esimese kvartaliga tõusis, kuid võrreldes aastatagusega tehti siiski 7,1 protsendi võrra vähem tehinguid. Veel esimeses kvartalis alanes turuaktiivsus aasta võrdluses 9,2 protsendi võrra,» tõi analüütik välja.

2022. aasta juunis tehti Tartu linnas kokku 213 korteritehingut, võrreldes maikuuga vähenes tehingute arv 35 protsenti, kuid kasvas võrreldes aastatagusega 15 protsendi võrra. Eliste nentis, et aastatagune võrdlusbaas on detsembrist alates järjest kõrgem ning turuaktiivsuse edasised kasvuvõimalused ettevaatavalt üsna piiratud. «Uute korteritega tehtud tehingud moodustasid juunis kõikidest tehingutest 29 protsenti, mida oli tunduvalt vähem kui eelneval kahel kuul,» märkis ta.

Hoonestatud elamumaa ostu-müügitehinguid väljaspool Tartu linna tehti 2022. aasta teises kvartalis 143, mida oli hooajaliselt 35 protsenti rohkem kui eelmises kvartalis, aga 21 protsenti vähem kui 2021. aasta teises kvartalis. Tartu linnas tehti samaaegselt 45 hoonestatud elamumaa ostu-müügitehingut, ehk 9,8 protsenti rohkem kui eelmises kvartalis, kuid aastatagusega võrreldes 15 protsenti vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles