Euroopa energiahiiglased Equinor ja Iberdrola teatasid suurest kasumi kasvust

PM Majandus
Copy
Equinori Johan Sverdrupi naftaväljade platvormid Põhjameres.
Equinori Johan Sverdrupi naftaväljade platvormid Põhjameres. Foto: Ints Kalnins

Norra Equinor ja Hispaania Iberdrola teatasid kolmapäeval suurest kasumist, kuna energiakontsernid lõikasid kasu tooraineturgude ebastabiilsusest seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse, vahendab Financial Times.

Norra riigi kontrolli all olev Equinor teatas, et ta maksab aktsionäridele tagasi täiendavalt 3 miljardit dollarit, kuna nende korrigeeritud maksueelne kasum oli juuni lõpuni kestnud kolme kuu jooksul 17,6 miljardit dollarit. Kasum kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kolm korda, kuna gaasi hind tõusis ja tootmine suurenes, mis aitas Norral saada Venemaa asemel Euroopa suurimaks gaasi tarnijaks.

Euroopa suurim energiaettevõtja Iberdrola teatas 2022. aasta esimesel poolaastal 24,4 miljardi euro suurusest tulust ning puhaskasum kasvas aastaga 36 protsenti 2,08 miljardi euroni, mida aitasid saavutada head tulemused USAs ja Brasiilias, isegi kuigi ettevõte ei suutnud oma koduturul Hispaanias suuremaid kulusid tarbijatele üle kanda.

Energiakriis on õnn Equinori õuel

Head tulemused rõhutavad, kuidas energitööstus saab kasu gaasi- ja elektrihindade tõusust seoses Vene sanktsioonidega ja Venemaa tarnekärbetega Euroopasse, tuues sellega kaasa globaalse energiakitsikuse.

Gaasihind on Euroopas 2010. aastate keskmisest 10 korda kõrgem, samas kui elektri võrdlushinnad on näiteks Saksamaal ja Prantsusmaal saavutanud rekordtaseme.

Equinor, varem tuntud Statoili nime all, teatas, et on suurendanud gaasitootmist Norras 18 protsendi võrra, et aidata rahuldada Euroopa nõudlust pärast Venemaa tohutute gaasimahtude turult kõrvaldamist.

«Venemaa sissetung Ukrainasse mõjutas niigi pingelisi energiaturge ja on tekitanud energiakriisi, mille kõrged hinnad mõjutavad inimesi ja kõiki ühiskonnasektoreid,» ütles Equinori tegevjuht Anders Opedal. «Equinor toodab Norra mandrilavast jätkuvalt suures mahus gaasi.»

Rasked ajad Euroopa kommunaalettevõtetel

Iberdrola olukord on vastupidine teiste Euroopa kommunaalettevõtete, näiteks Saksamaa Uniperi ja Prantsusmaa EDFi omadega, mida nende riikide valitsused on riigistamas ja mis on kannatanud oma kokkupuute tõttu Venemaa gaasiga.

Sellele vaatamata oli ettevõttel raskusi Hispaanias, kus puhaskasum vähenes 26 protsenti, kuna tal oli raskusi gaasi- ja elektrihindade tõusust tulenevate kulude ülekandmisega tarbijatele.

Euroopa kommunaalteenuste ettevõtted on olnud raskustes pärast seda, kui Venemaa kärpis gaasivooge ajal, mil hüdro- ja tuuleenergia tootmine vähenes kuuma, kuiva ja tuulevaikse ilma tõttu. Selle asemel peavad nad ostma turult kallimat gaasi ja elektrienergiat, kuid paljud kliendid maksavad neile mitmeaastaste lepingute alusel fikseeritud hinna alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles