USA keskpank tõstis baasintressi 0,75 protsendipunkti võrra

PM Majandus
Copy
USA Föderaalreservi esimees Jerome Powell.
USA Föderaalreservi esimees Jerome Powell. Foto: Manuel Balce Ceneta

USA keskpank jätkab majanduse aeglustumise märkidest hoolimata agressiivset lähenemist inflatsiooni vastu.

 

USA Föderaalreservi ametnikud otsustasid kolmapäeval tõsta intressimäärasid veel 0,75 protsendipunkti võrra, kuna keskpank püüab vähendada inflatsiooni, mis on 40 aasta kõrgeimal tasemel.

Intressimäärasid tõsteti sama palju juba juunis, kui keskpanga ametnikud hakkasid inflatsiooni pärast üha enam muretsema. Investorid ootasid järjekordset suhteliselt suurt intressimäärade tõusu, kuna viimane tarbijahinnaindeks näitas, et inflatsioon kasvas juunis 9,1 protsenti võrreldes aastatagusega, mis oli kiirem kui mais ja purustas lootuse, et hinnad on juba saavutanud oma haripunkti.

Keskpank andis ka mõista, et rahapoliitika karmistamine jätkub sügisel, kuigi esialgsed andmed näitavad, et USA majanduskasv on aeglustumas. «Hiljutised kulutuste ja tootmise näitajad on nõrgenenud,» ütles USA keskpank avalduses.

«Tööhõive on viimastel kuudel tugevalt kasvanud ja töötuse määr jäänud madalaks. Inflatsioon on jätkuvalt kõrge, mis kajastab pandeemiaga seotud pakkumise ja nõudluse ebaühtlust, toiduainete ja energia kõrgemat hinda ning laiemat hinnasurvet,» kinnitas Föderaalreserv.

Keskpanga esimees Jerome Powell ütles pressikonverentsil, et edaspidi on võimalik ka ebatavaliselt suur intressimäärade tõstmine, ilma et majandus vajuks langusesse.

USA aktsiad tõusid pärast teadet ning lühiajaliste riigivõlakirjade tootlus tõusis ja dollar langes. 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles