Efteni börsifond teenis teises kvartalis 5,6 miljonit kasumit

BNS
Copy
Viljar Arakas.
Viljar Arakas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eften Real Estate Fund III AS-i teise kvartali käive oli 3,5 miljonit eurot, kasvades aastaga 14 protsenti; sealjuures teenis fond 5,6 miljonit eurot kasumit.

Fondijuhi sõnul kujunes 2022. aasta esimene poolaasta kujunes Eftenile edukaks. Fondi müügitulu kasvas ligi 7 miljoni euroni ehk 17,3 protsenti, võrreldes eelmise aasta esimese poolaastaga. Juunis hindas fondi sõltumatu hindaja Colliers International fondi kinnisvaraportfelli, mille tulemusel tõusis kinnisvarainvesteeringute väärtus 2,2 protsenti ning fond sai õiglase väärtuse muutusest kasumit 3,7 miljonit eurot, teatas Eften börsile.

Fondi puhaskasum esimesel poolaastal oli 7,8 miljonit eurot. Neto üüritulu marginaal oli perioodil 95 protsenti, seega moodustasid kinnistute haldamisega otseselt seotud kulud ning turustuskulud 5 protsenti müügitulust.

Fondi varade maht oli juuni lõpus 178,4 miljonit eurot, sealhulgas moodustas kinnisvarainvesteeringute õiglane väärtus varade mahust 95 protsenti.

2022. aasta juuni lõpu seisuga on kontsernil 18 ärikinnisvarainvesteeringut, kahe võrra rohkem kui möödunud aasta lõpus. Investeeringute õiglane väärtus bilansipäeval on 168,6 miljonit eurot ning soetusmaksumus ligi 150,6 miljonit eurot.

Fondi tütarettevõte Eften Valkla OÜ ostis aprillis Valklas, Valklaranna tee 36 asuva kinnistu, mille plaanib ümber ehitada üldhooldekoduks, mis võiks tulevikus mahutada kuni 250 klienti. Kinnistu seotushind oli 2 miljonit eurot ning lisaks kohustub fondi tütarettevõte tegema samas mahus investeeringuid. Kinnistu ostu ja investeeringuid finantseeritakse fondi omavahendite arvel.

Fondi tütarettevõtja Eften Ermi OÜ ostis aprillis Tartumaal Tartu vallas, Tila külas, Ermi tänav 13 asuva hoonestusõiguse, kuhu fond kavandab rajada hooldekodu minimaalselt kuni 120 kliendile. Hoonestusõiguse soetushind on 233 000 eurot. Hoonestusõiguse ostu ja investeeringuid finantseeritakse samuti fondi omavahendite arvel.

2022. aasta esimesel poolaastal teenis kontsern kokku 6,6 miljonit eurot üüritulu. Võrreldavatel alustel arvestatud üüritulu oli kokku ligi 6,2 miljonit eurot, mis on 11 protsenti rohkem kui 2021. aastal samal ajal.

Järgmise 12 kuu jooksul lõppevad kontserni kolme tütarettevõtte – Evolution büroohoone, Laagri Hortese ning Piepilsetas logistikakeskuse laenulepingud, mille jääk juuni lõpu seisuga on 8,9 miljonit eurot. Lõppevate laenulepingute LTV (Loan to Value) on 31–41 protsenti ning kinnisvarainvesteeringud omavad stabiilselt tugevat üürirahavoogu, mistõttu kontserni juhtkonna hinnangul ei teki laenulepingute pikendamisel takistusi.

Kontserni laenulepingute kaalutud keskmine intressimäär oli juuni lõpu seisuga 2,2 protsenti ning LTV 42 protsenti. Enamus fondi tütarettevõtete laenulepingutest on seotud ujuva intressimääraga ning vaid üks laen, mis moodustab 2 protsenti laenuportfellist, on fikseeritud baasintressimääraga. Ühe laenulepingu intressmäära tõusu riski maandamiseks on sõlmitud intressimäära vahetusleping, mis lõpeb 2023. aastal.

Juuni lõpu seisuga on fondil 3,5 miljonit eurot investeerimata kapitali, mida plaanitakse kasutada soetatud hooldekodude kinnistute arendamiseks.

Eften Real Estate Fund III AS aktsia puhasväärtus (EPRA NDV) oli 30. juuni seisuga 19,86 eurot, kasvades esimesel poolaastal 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles