Yale'i teadlased: Vene majandus liigub hoogsalt katastroofi suunas (16)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa president Vladimir Putin seisab majanduse halvema olukorra avalikustamise asemel selle varjamise teel
Venemaa president Vladimir Putin seisab majanduse halvema olukorra avalikustamise asemel selle varjamise teel Foto: EPA/Scanpix

Kui Läänes imestatakse, et Vene majandus on osutunud sanktsioonidele üllatavalt vastupidavaks, siis USA Yale'i ülikooli teadlaste koostatud analüüs lükkab need väited ümber. Piirangud ja Lääne ettevõtete lahkumine Venemaalt mõjuvad Vene majandusele rängalt.

Venemaa varjab statistikat ja avaldab vaid endale soodsaid näitajaid, jättes avaldamata ebasoodsa statistika. Ilustatud teave paisatakse siis meediasse, kust selle võtavad oma analüüsidesse üle lohakalt tegutsevad eksperdid, edastades nende põhjal Venemaa juhtkonnale roosilisi ülevaateid ja prognoose.

Yale'i ülikooli teadlased Jeffrey Sonnenfeld, Steven Tian, Franek Sokolowski, Michal Wyrebkowski ja Mateusz Kasprowicz on aga põhjaliku uuringu koostamisel tuginenud vahetutele andmetele, muu hulgas tarbijastatistikale, Venemaa rahvusvaheliste kaubanduspartnerite avaldatavatele andmetele, tegelenud andmekaevega rahvusvahelise kaubanduse statistikas, kasutanud venekeelset andmestikku, pannes selle põhjal kokku ühe esimese kõikehõlmava ülevaate.

Kuidas läheb Venemaa majandusel?

  • Venemaa strateegiline positsioon toorainete eksportijana on pöördumatult halvenenud, kuna ta on kaotamas oma seniseid põhiturge ja silmitsi suurte raskustega, kui püüab oma eksporti Aasiasse ümber suunata, mis aga näiteks torugaasi puhul on ülimalt keeruline.
  • Hoolimata mõnest lekkest on Venemaa import suures osas kokku kukkunud ja riigil on tõsiseid probleeme, mis on seotud oluliste sisendite, tehnikakomponentide ja tehnoloogiatarnetega, kuna senised kaubanduspartnerid kõhklevad nende saatmisel. See toob aga kaasa ulatuslikud tarneprobleemid riigi sisemajanduses.
  • Vaatamata Kremli püüdlustele esitada pettekujutlust, et Venemaa saab iseseisvalt hakkama ning suudab impordi asendada, on Vene kodumaine tootmine täielikult seiskunud, ilma et suudaks kaotatud ettevõtetele, toodetele ja oskustööjõule asendust pakkuda. Venemaa kodumaise innovatsiooni- ja tootmisbaasi nõrgenemine on toonud kaasa hindade hüppelise tõusu ja tarbijate pahameele.
  • Ettevõtluse lahkumise tulemusena on Venemaa kaotanud umbes 40 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), pöörates tagasi peaaegu kolme aastakümne väärtuses välisinvesteeringuid. Venemaa majanduslikku baasi on nõrgendanud ka kapitali ja rahvastiku väljavool.
  • President Vladimir Putin kasutab jätkusuutmatut eelarve- ja rahapoliitilist sekkumist, et siluda struktuurseid majandusnõrkusi, mis on esimest korda paljude aastate jooksul viinud riigieelarve puudujääki ja vähendanud valuutareserve isegi praeguste kõrgete energiahindade olukorras. Kremli rahandus on palju raskemas olukorras, kui tavapäraselt mõistetakse.
  • Venemaa finantsturud on praeguste tingimuste ja tulevikuootuste indikaatorina, vaatamata rangele kapitalikontrollile, sel aastal kõige kehvemini toimivad turud kogu maailmas. Selle hinnaks on laenude ja likviidsuse vähenemisega kaasnev majanduse püsiv nõrkus. Kuna Venemaa on rahvusvahelistest finantsturgudest sisuliselt ära lõigatud, piirab see tema võimet kaasata kapitali oma halvatud majanduse taaselustamiseks.

Venemaa tulevik on tume, kuni liitlasriigid on ühtsed Venemaa-vastaste sanktsioonide säilitamisel ja surve suurendamisel.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles