Hoiatus Rootsist: ajutiselt võib kodumajapidamistele peatada elektri andmist (15)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Elektrikatkestus. Foto on illustratiivne.
Elektrikatkestus. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Võrguoperaator võib ajutiselt Lõuna-Rootsis piirata elektriga varustamist ja see puudutab ka kodutarbijaid, hoiatas Rootsi elektrivõrguoperaator Svenska Kraftnät.

Põhjuseks on Ukrainas sõdiv Venemaa, kes ekspordib nüüd Euroopasse vähem maagaasi. See mõjutab kogu Euroopa energiaturgu ja eriti Lõuna-Rootsit, mis sõltub rohkem importelektrist.

Svenska Kraftnäti peastrateeg Niclas Damsgaard rääkis Rootsi raadiole, et suurim plaanitud elektrikatkestuste risk on Rootsi lõunapoolseimas elektripiirkonnas ehk eelkõige Skanes, kuid ka Stockholmis ja Göteborgis. Plaanitud elektrikatkestuste eesmärgiks on vältida kogu elektrivõrgu kokkukukkumist, kirjutasid Dagens Nyheter, SVT ja Kauppalehti.

Damsgaard ei soovinud prognoosida, kui pikaks ajaks jäävad kliendid elektrita, kuid rõhutas, et see võib kõige tõenäolisemalt toimuda elektritarbimise tippude ajal.

Damsgaardi sõnul on Lõuna-Rootsi vaja täiendavaid elektri tootmisvõimsusi, kuid neid ei saa kiiresti luua. Võrguoperaatoril on raske midagi teha, et vähendada saabuval talvel elektrikatkestuste ohtu, kirjutab SVT.

Sydsvenskan kirjutab, et Rootsi võrguoperaator valmistub karmiks sügiseks ja peab plaani, kuidas hakata mängima Rootsi lõunaosas elektribingot, jättes eri piirkondi eri aegadel kordamööda tunniks või kauemaks elektrita.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles