KELL TIKSUB HALASTAMATULT ⟩ Saksamaal on kolm kuud gaasikatastroofi vältimiseks (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaa gaasikriis muutub aina tõenäolisemaks
Saksamaa gaasikriis muutub aina tõenäolisemaks Foto: Reuters/ScanPix

Olaf Scholzi valitsus reageeris aeglaselt Venemaa gaasi piiramisele. Nüüd on hakatud tegutsema, et vältida katastroofi.

Berliinis ei valgustata enam öösel presidendipaleed, Hannoveri linn keeras kinni jõusaalide ja ujulate sooja vee. Seda kõike tehakse, et inimesi talvel külma eest kaitsta. Kuid see kõik on alles Euroopa energiakriisi algus.

Praegu võib olla Saksamaal soe ilm, aga aega on halastamatult vähe, et saada üle energiapuudusest, mis ähvardab saabuval talvel. Suurem osa Euroopast tunneb omal nahal, mida tähendavad Venemaa maagaasipiirangud, kuid ükski suur majandus pole ennast Vene gaasist nii sõltuvaks muutnud. Saksamaal köetakse ligi pooli kodusid maagaasiga.

Moskva piirab jätkuvalt maagaasi saatmist Saksamaale ja naaberriik Prantsusmaa on hädas naabrite elektriga varustamisega, mistõttu on neile raske loota. Prantsusmaa tegeleb vigaste tuumareaktoritega, kirjutab Bloomberg.

«Saksamaa ühiskonda ja majandust ootavad ees hiiglaslikud väljakutsed,» ütles Saksamaa asekantslerist majandusminister Robert Habeck, kes tutvustas plaani, kuidas tarbijad peaksid maksma lisamaksu energiaettevõtete päästmiseks. «Meil on tugev riik ja demokraatia. Need on head asjaolud saabuvaks kriisiks.»

Kreml hoiab tõenäoliselt Euroopa gaasiga varustamise Ukraina sõja kestel minimaalsed. Seetõttu gaasipuudus kestab ja gaasi hinnad on tänavu löönud rekordeid kuni aastani 2025.

Saksamaal makstakse elektri eest juba sellist hinda, mis on samaväärne 600 dollari suuruse nafta hinnaga barreli kohta.

Habeck nimetas Gazpromi energiapoliitikat farsiks, kuid olukord on tõsine ja ta kinnitas taas vajadust, et ettevõtted ja inimesed piiraksid energia tarbimist. Et energiapuudust leevendada, lubati taas kasutada kivisöeelektrijaamu, kuid Rheini jõe veetase on söe laevatamiseks liiga madal.

Saksamaa majandusministeerium soovitas installeerida säästlikumad dušiotsikud ja pesta riideid jahedama veega.

Kui nõudluse ja pakkumise tasakaalustamise meetmed ei tööta, on valitsus valmis välja kuulutama gaasi hädaolukorra. Sellisel juhul võtab valitsus maagaasiga varustamise enda kätte ja otsustatakse, kes saavad maagaasi ja kes jäävad sellest ilma.

Kuigi kodud ja kriitiline infrastruktuur, nagu haiglad, on kaitstud gaasipiirangutest, ei tähenda see, et ruumid oleksid mõnusalt soojad. Saksamaa suurim kinnisvararentnik teatas, et plaanib vähendada öösel kütmist.

Kui kulud talvel kasvavad, hakkab lööma energiavaesus. Juba praegu on iga neljas sakslane libisenud energiavaesusesse, mis tähendab, et kütmise ja valgustamise kulud käivad üle jõu. See mõjutab võimet teha muid kulutusi, selgub Kölni majandusuuringute instituudi uuringust. Valitsus töötab väikse sissetulekuga perekondade abistamise programmi kallal.

Kui tulevad külmalained, muutub intensiivsemaks Euroopa ja Aasia vaheline konkurents veeldatud maagaasi pärast. Hinnatõus võib panna ettevõtteid tootmist seiskama ja see võib hävitada 17 protsenti tööstuste kütuse nõudlusest, märkis Wood Mackenzie analüütik Penny Leake. «Kui Nord Stream jääb tööle 20-protsendise võimsusega, jõuame ohutsooni,» märkis ta.

Gaasimahutite täituvus on vaid 68 protsenti ja eelmise nädala gaasivarustuse piirang tühjendab seda veelgi. Saksamaa riskib oma eesmärgiga – 1. novembriks 95-protsendine täituvus.

IMF prognoosis, et kui Venemaa peatab täielikult Saksamaa gaasiga varustamise, ähvardab Saksamaad 4,8-protsendine majanduse kogutoodangu langus. Bundestag on hinnanud eeldatava kahju suuruseks 220 miljardit eurot. Sellele järgneb tõenäoliselt muretsemine Saksamaa konkurentsivõime kadumise üle.

«Meie majandussüsteem on kokkuvarisemise ohus,» ütles Saksimaa liidumaa kantsler Michael Kretschmer. «Kui me pole ettevaatlikud, toimub Saksamaa deindustrialiseerumine,» rääkis ta Saksamaa ajalehele Die Zeit.

Kui Scholzi valitsus sai detsembris tööle hakata, märkisid tema koalitsiooni kuuluvad tosinad valitud sotsiaaldemokraatidest, rohelistest ja vabadest demokraatidest poliitikud, et Saksamaa gaasiriskide jutud on jabur konspiratsiooniteooria. Aega mööda hakkas neile kohale jõudma reaalsus – kui saabub külm aeg, jätkub Saksamaal gaasireserve kümneks päevaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles