Nigeeria hakkab valuutaspekulante jahtima (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nigeeria hakkab võitlema valuutat kokku ahnitsenud spekulantidega
Nigeeria hakkab võitlema valuutat kokku ahnitsenud spekulantidega Foto: Reuters/ScanPix

Nigeeria teatas, et hakatakse kinni võtma valuutaspekulante, kes on juulis kokku ahnitsenud USA dollarid, kui rahvusvaluuta naira kukkus.

Majandus- ja finantskuritegude komisjon (EFCC) kutsus valuutadiilereid lõpetama valuutaspekulatsioone, mis on kukutanud naira kurssi. Ameti andmetel on nad suutnud leida mõned isikud ja ettevõtted, kes on valuutat kokku ostnud. Hoiatati tegevust lõpetama või nad riskivad arreteerimisega, kuna käimas on suurem rünnak spekulantide vastu.

Aafrika suurim majandus on kehtestanud dollarite ostmisele piirangud, kuna naftamüügist saadavad sissetulekud on kahanenud. Riik saab 90 protsenti valuutast nafta müügist. Lisaks kannatab riik nafta varguste tõttu. Riik kasutab naftatulusid bensiini hinna subsideerimiseks. Kuna pankadel on dollaritega kitsas, on paljud inimesed ja ettevõtted hakanud neid ostma mustalt turult.

Viimastel päevadel on küll naira veidi kallinenud, kuna võimud on asunud jälgima tänavatel raha vahetajaid.

Reedel on dollari tänavakurss 660 nairat, mis on odavam rekordilisest läinu kuu 710 nairast, märkis Lagoses valuutavahetusfirmade andmeid jälgiv Abubakar Mihammed Bloombergile.

«Spekulandid kardavad, et EFCC tuleb neid jahtima ja seetõttu on nad müünud dollareid,» lausus ta.

Tänavu on Nigeeria valuutareservid kahanenud 3,5 protsendi võrra 39,1 miljardi dollarini. Ametlik dollari kurss on 424,04 nairat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles