Euroopa Keskpank on juba kuid toetanud euroala nõrgemate maade võlakirju

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpank pole vana programmi raames ostnud kõigi maade võlakirju, vaid on läbi saanud tugevate võlakirjade raha kasutanud hädisemate riikide võlakirjade ostmiseks
Euroopa Keskpank pole vana programmi raames ostnud kõigi maade võlakirju, vaid on läbi saanud tugevate võlakirjade raha kasutanud hädisemate riikide võlakirjade ostmiseks Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Keskpank on kasutanud oma pandeemiaaegset võlakirjaprogrammi euroala kõrge võlakoormusega maade aitamiseks. Sellega on tahetud neutraliseerida inflatsiooniga võitlemise käigus stiimulite programmide vähendamise mõju.

Kuigi keskpank lõpetas netoostude programmi märtsis, on keskendutud lõppevatest võlakirjadest saadud raha reinvesteerimisele rahaliselt hädiste maade võlakirjadesse, kirjutab FT.

Juunis ja juulis ostis Euroopa Keskpank 17 miljardi euro eest Itaalia, Hispaania ja Kreeka võlakirju, lastes samal ajal Saksamaa, Hollandi ja Prantsusmaa võlakirjadel väheneda 18 miljardi euro võrra.

«Hälve on suur,» ütles Picteti varahalduse makroanalüüsi juht Frederik Ducrezet Euroopa Keskpanga reinvesteerimiste kohta. «Paistab, et keskpank on keskendunud heas seisus riikide võlakirjadest vabanenud raha investeerimisse perifeeriamaade võlakirjadesse.»

Goldman Sachsi Euroopa peaökonomist Sten Jari Stehn ütles, et võlakirjade reinvesteerimisel kasutatud vabadus on suurem kui enamus inimesi arvata võis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles