Venemaa hoiab ebasõbralikest riikidest pärit investorid eemal

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa keskpank hoolitseb selle eest, et välismaalased ei saa veel kuus kuud teha tehinguid Venemaa ettevõtete aktsiatega
Venemaa keskpank hoolitseb selle eest, et välismaalased ei saa veel kuus kuud teha tehinguid Venemaa ettevõtete aktsiatega Foto: EPA/Scanpix

Venemaa keskpank teatas täna sammudest, millega plaanitakse hoida eemal ebasõbralikest riikidest investorid ajal kui sõbralike riikide investoritel lubatakse hakata tegema tehinguid Moskva börsil, kirjutab Reuters.

Moskva börs teatas reedel, et plaanitakse lubada sõbralikest riikidest klientidel hakata tehinguid tegema. Sõbralikud riigid on need, kes pole kehtestanud Venemaa vastu Ukraina sõja järel sanktsioone. Hiljem teatas börs, et aktsiaturule siiski ei lasta ka sõbralike maade investoreid, pigem lubataks neid vaid tuletistehingute turule.

Analüütikud peavad turule pääsu edasilükkamise põhjuseks seda, et ebasõbralike riikide, nagu Euroopa Liidu maad, USA ja Suurbritannia, võivad hakata läbi sõbralike maade müüma Venemaa aktsiaid.

Venemaa keskpank teatas, et ta blokeerib Venemaa depositooriumitel ja registritel kuueks kuuks tehingud väärtpaberitega. Ka sõbralike maade investorid ei saa teha tehinguid.

Lääne sanktsioonid on piiranud rängalt Venemaa elanike ligipääsu üleilmsele aktsiaturule. Kättemaksuks selle eest keelas Moskva välismaalastel osta ja müüa Venemaa aktsiaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles