Euroopas küpseb rahulolematus: rahvas ei taha enam ülikalleid elektriarveid maksta (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Elektriliin. Pilt on illustratiivne.
Elektriliin. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Kuna aina uutesse kõrgustesse ralliv elektrihind on paljude majapidamiste eelarvesse tugeva augu löönud, alustasid kümned tuhanded britid kodanikuallumatuse programmiga: nimelt keelduvad nad elektriarveid maksmast.

Elektrist on saamas luksuskaup ja rahvale see ei meeldi. Suurbritannias kutsutakse inimesi kodanikuallumatusele – elektriarveid mitte maksma.

Kampaania Don't Pay UK (ära maksa, Suurbritannia) raames kutsutakse inimesi arveid mitte maksma. Leht Glasgow Live kirjutab, et alates oktoobrikuust võib keskmise majapidamise aastane elektriarve ületada kaugelt 3000 naela piiri. Bank of Englandi kalkulatsioonide kohaselt peab keskmine majapidamine alates oktoobrikuisest hinnamuutusest elektri eest välja käima peaaegu 300 naela kuus.

Pank hoiatab, et kui võtta arvesse aina kasvav inflatsioon (praegu Suurbritannias üle 9 protsendi, kuid prognooside kohaselt jõuab inflatsioon varsti 13 protsendi juurde), on inimestel oht vaesusesse langeda. See omakorda tekitab sotsiaalset rahulolematust. Don't Pay UK korraldajate hinnangul võib vaesus uute energiatariifide korral ähvardada enam kui 6 miljonit britti.

Sotsiaalne rahuolematus on juba alanud – siiamaani on kampaaniaga liitunud umbes 70 000 inimest, teatatakse kampaania korraldajate twitteri-lehel. Arvete maksmisest loobumine hakkaks pihta 1. oktoobrist – nii kaua antakse Suubritannia valitsusele aega, et inimeste olukorda parandada.

Nädalavahetusel teatas Briti energiajärelevalve esindaja Jonathan Brearley BBC-le, et arvete mittemaksmine teeb kogu olukorra veel hullemaks ja kui inimesed arveid maksta ei suuda, peavad nad energiafirma poole pöörduma. Suurbritannia valitsus nimetas üleskutset vastutustundetuks.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles