Miljardärid rahastavad Gröönimaal varanduste jahti (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Gröönimaa jääkihi all võib leiduda kõvasti maavarasid
Gröönimaa jääkihi all võib leiduda kõvasti maavarasid Foto: AFP/SCANPIX

Mõned maailma rikkaimate hulka kuuluvatest miljardäridest rahastavad suurt maavarade otsimist Gröönimaal, kus kliimakriis toob kaasa jääkatte sulamise.

Investoritele ja kaevanduskompaniidele tähendab see võimalust leida roheenergiale üleminekuks kriitilise tähtsusega mineraale.

Miljardärid Jeff Bezos, Michael Bloomberg ja Bill Gates koos teistega panustavad sellele, et Gröönimaa Disko saarel ja Nuussuaqi poolsaarel on maapõues piisavalt mineraale, mille abil saab toota sadu miljoneid elektriautosid.

«Me otsime maardlat, mis oleks maailma suurim või suuruselt teine nikli ja koobalti leiukoht,» ütles Kobold Metalsi juhatuse esimees Kurt House CNNile.

Miljardäride klubi rahastab Kobold Metalsit. Tegemist on Californias asuva maavarade otsingufirmaga. Kobold teeb koostööd Bluejay Mininguga Gröönimaal haruldaste ja väärismetallide otsimiseks.

Kolmkümmend geoloogi, geofüüsikut, kokka, pilooti ja mehaanikut telgivad asukohas, kus Kolbold ja Bluejay otsivad rikkusi. Maapinnast võetakse näidiseid, droonid lendavad ja helikopterid edastavad näite, mõõtes elektromagnetilist välja jääaluse maapinna uurimiseks. Tehisintellekt kasutab saadud teavet, et leida konkreetsed asukohad, kus hakata kõige varem tuleval suvel puurima.

«Kliimamuutuste mõju Gröönimaal paneb muretsema,» ütles Bluejay Miningu juhatuse esimees Bo Moller Stensgaard. «Samas on aga kliimamuutused muutnud Gröönimaal maavarade otsimise ja kaevandamise lihtsamaks.»

Kuna jäävaba periood kestab merel kauem, saab laevadega lihtsamini saata rasketehnikat ja metalle maailmaturule.

Taani ja Gröönimaa geoloogide sõnul võib piirkond muutuda kuumaks kivisöe, vase, kulla, haruldaste metallide ja tsingi otsingupiirkonnaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles