Kõik, mida me praegu teame elektriturureformist – ja mida me ei tea (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Foto: Konstantin Sednev

Järgmisel nädalal peaks majandusministeerium ametlikult uue elektrituruseaduse reformiga välja tulema. Eestlasi huvitab seal ainult üks küsimus: kui kõrgeks kujuneb riigi määratav elektri hind.

Pinged elektriturureformi ümber on kruvitud katkemise piirini: rahvas ootab, et riik tuleks uue elektrituruseadusega inimestele appi ja paneks rallivale hinnale päitsed pähe. Samal ajal räägivad energiafirmad, kuidas riigi määratav hind ei tõota siiski väga soodsaks kujuneda. Teadmatust on praegu rohkem kui teadmist, sest selgust suudab asjasse tuua ainult üks: kui valitsus tutvustaks uut universaalteenuse kilovatt-tunni hinda.

Millega tegu? Elektrituruseadust muudetakse ERRi andmetel nõnda, et kuni 2026. aasta aprillini pannakse turgu valitsevale energiafirmale (Eestis on selleks 60-protsendilise turuosaga Eesti Energia) või üle 150 MW võimsusega tootmisseadet omava isikuga ühes kontsernis olevale müüjale (eelnõu järgi Eesti Energia tütarfirma Enefit Power) kohustus müüa elektrit soovijatele riigi määratud hinnaga nn universaalteenusena. Kõik seni kehtivad paketid jäävad samuti kehtima – kes tahab, võib nendega jätkata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles