Naftafirmad suplevad ise rahas ja pakuvad teistelegi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Pikalt investoritele märkamatuks jäänud naftatootjate aktsiad tunduvad taas tähelepanuväärsed. Ent taluda tuleb ka soovimatut tähelepanu: pildil lähenevad Equinori naftapuurplatvormile looduskaitseühenduse Greenpeace aktivistid. 
Pikalt investoritele märkamatuks jäänud naftatootjate aktsiad tunduvad taas tähelepanuväärsed. Ent taluda tuleb ka soovimatut tähelepanu: pildil lähenevad Equinori naftapuurplatvormile looduskaitseühenduse Greenpeace aktivistid. Foto: Jani Sipilä/Reuters/Scanpix

Naftakompaniid on odavad. Hinna ja kasumi suhe on näiteks Shellil 5,5, TotalEnergies’l 6,6, Equinoril 7,4, Exxon Mobilil 9,9 ja Chevronil 10,4. Vaid Shell on kahjumis ja seetõttu pole aktsia enim jälgitud suhtearvul väärtust. USA aktsiaturu keskmine hinna ja kasumi suhe on seevastu 22,6 ehk kütusekompaniid on turust mitu korda odavamalt hinnatud.

Ettevõtete dividenditootlus jääb vahemikku 3,5–5,6 protsenti, samas kui aktsiaindeksi S&P 500 dividenditootlus on 1,58 protsenti. Kuna naftakompaniid on raporteerinud headest teise kvartali tulemustest, on lisaks võimsatele kasuminumbritele ettevõtted üle ujutatud vaba rahaga, mida plaanitakse jagada omanikega erakorraliste dividendide ja suuremate aktsiate tagasiostuprogrammide näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles