Viis Hiina suurfirmat lahkuvad New Yorgi börsilt

Copy
PetroChina tankla Pekingis.
PetroChina tankla Pekingis. Foto: Kim Kyung Hoon

Viis Hiina suurfirmat, nende seas riigi kaks suurimat naftatootjat, lahkuvad New Yorgi börsilt, teatasid ettevõtted reedel avalduses.

Sinopec ja PetroChina esitavad taotluse oma aktsiate noteerimine USA börsil vabatahtlikult lõpetada, teatasid firmad.

Sarnasest plaanist teatasid ka alumiiniumitootja Aluminum Corporation of China Limited, tuntud ka kui Chalco, kindlustusfirma China Life Insurance ja Sinopeci Shanghais registreeritud tütarfirma.

PetroChina, China Life Insurance’i ja Sinopeci teatel mõjutab otsus Ameerika hoidmistunnistusi (ADR), mis esindavad Hongkongis kaubeldavaid aktsiaid. ADR-ide omanikud võivad vahetada need Hongkongi börsil märgitud väärtpaberite vastu.

Börsilt lahkutakse ajal, mil pinged Pekingi ja Washingtoni suhetes on tõusnud haripunkti seoses USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi läinudnädalase visiidiga Taiwani, mida Hiina peab enda territooriumiks.

Peking andis visiidile raevuka vastuse, korraldades isevalitseva saare ümbruses enneolematuid manöövreid ja peatades Ühendriikidega koostöö valdkondades, nagu kliimamuutus ja uimastivastane võitlus.

Lahkumisest teatanud firmad on USA Väärtpaberite- ja Börsikomisjoni (SEC) nimekirjas ettevõtetest, mis on silmitsi börsilt väljaviskamisega, kui nad ei nõustu mullu jõustunud uute auditeerimisreeglitega.

Ettevõtete teatel peaks nende aktsiatega kauplemine New Yorgi börsil lõppema septembri esimeses pooles.

Lahkumise põhjuseks toodi muu hulgas noteerimise jätkamise kulu, aga ka uute aruandluskohustuste täitmise koorem.

Mandri-Hiina ja Hongkongi ettevõtted on kurikuulsad selle poolest, et ei esita USA audiitoritele oma finantsaruandeid. USA kongress võttis tunamullu vastu seaduse, mis sunnib neid seda tegema, kui tahavad börsil noteerimise säilitada.

Ameerika ametnikud märgivad, et teised valitsused on sarnase protsessiga nõustunud ning Hiina ja Hongkong on ainsad erandid. Hiina ametnike sõnul on läbirääkimistel selle üle edusamme tehtud, kuid Washingtoni teatel on suuremad murekohad endiselt lahendamata.

Läinud kuul lisati nimekirja firmadest, mis on silmitsi börsilt väljaheitmisega ka Hiina veebikaubandushiid Alibaba.

USA aktsiaturgudelt on viimasel ajal Hongkongi kasuks lahkunud teisedki Hiina suurfirmad. 10. juunil tegi seda näiteks ka transpordifirma Didi Chuxing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles