India Warren Buffett suri 62-aastaselt. Kuidas ta rikkaks sai?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
India miljardär Rakesh Jhunjhunwala sai rikkaks aktsiatega
India miljardär Rakesh Jhunjhunwala sai rikkaks aktsiatega Foto: Reuters/ScanPix

India tuntuim aktsiainvestor Rakesh Jhunjhunwala suri pühapäeval 62-aastaselt, kirjutab Reuters. Surma põhjus pole teada.

Miljardäri rikkus kasvas ühes India majandusega. Vaid nädal tagasi asutas ta odavlennufirma Akasa Airi. 

Tal oli osalus umbes kolmes tosinas India ettevõttes.

«Ma tean kõike kauplemisest ja investeerimisest,» ütles Jhunjhunwala kümme aastat tagasi intervjuus Reutersile. «Ma ei taha elus midagi muud teha. Ma lõpetan selle alles surres.»

Läinud esmaspäeval rääkis ta CNBC-TV18s, et Aasia suuruselt kolmas majandus India astub kuldsesse ajastusse. Ta märkis, et loodab, et ka teised indialased on sama optimistlikud.

Jhunjhunwala oli peaminister Narendra Modi suur avalik toetaja.

Jhunjhunwala õpetas väikeinvestoritele börsiasjandust, rääkisid temaga 30 aasta jooksul Mumbais kokku puutunud ärimehed ja pankurid. Tema teadmised majandusest ja ettevõtetest tegid temast telekuulsuse.

Rajasthani osariigis sündinud ja raamatupidajaks õppinud Jhunjhunwala hakkas aktsiatega tegelema juba teismelisena. Ta asus juhtima aktsiamaaklerfirmat RARE Eneterprises. Forbesi andmetel ulatub Jhunjhunwala rikkus kuue miljardi dollarini.

Oma esimese suure tehingu tegi ta laenuraha eest, ostes 5000 Tata Tea aktsiaid. Ta oli veendunud, et investorid alahindavad ettevõtte eeldatavat potentsiaali. Ta kolmekordistas kuu ajaga raha.

Oma parima tehingu tegi ta 1980ndatel, ostes võimendusega rauamaagieksportööri Sesa Goa aktsiaid. Ta maksis aktsiate eest 60–65 ruupiat ja müüs need 2200 ruupiaga tükist.

Tema investeeringute seas on osalused mitmes Tata Groupi ettevõttes, nagu Tata Motor, kellatootjas Titan, Tata Communications, ja Taj hotelle omavas Indian Hotelsis. Tema portfelli kuuluvad ka Indiabulls House Finance, Star Health Insurance, Federal bank ja täiendõppefirma Aptech.

Jhunjhunwala tõi enda edukuse põhjusena välja India majanduse liberaliseerimise järel 1991. aastast aktsiaturu tõusu. Aktsiaindeks Sensex kasvas sellest ajast enam kui 40 korda.

«Ta oli teenitult liider, kes oli investor, kartmatu riskide võtja, meisterlik börsist arusaaja ja oma sõnumites selge,» säutsus India rahandusminister Nirmala Sitharaman Twitteris. «Ta uskus sügavalt India tugevusse ja võimekusse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles