Wall Street taaselustab Venemaa võlakirjadega kauplemise pärast USA heakskiitu

PM Majandus
Copy
Wall Streeti tänavasilt.
Wall Streeti tänavasilt. Foto: Mike Segar

Mitu Wall Streeti suurpanka on viimastel päevadel hakanud pakkuma Venemaa võlakirjadega kauplemise võimalusi, selgub Reutersi vaadeldud pangadokumentidest.

Enamik USA ja Euroopa panku oli juunis turult tagasi tõmbunud pärast seda, kui rahandusministeerium keelas USA investoritel osta Vene väärtpabereid osana majandussanktsioonidest, millega karistatakse Moskvat Ukrainasse sissetungi eest.

Pärast seda, kui rahandusministeerium andis juulis suunised, mis võimaldasid USA investoritel oma positsioone vähendada, on suurimad Wall Streeti firmad ettevaatlikult naasnud Venemaa riigi- ja ettevõtete võlakirjade turule, selgub kuue panga e-kirjadest, kliendikirjadest ja muust teabest ning allikatega tehtud intervjuudest, kirjutab Reuters.

Dokumentidest selgub, et sel turul tegutsevate pankade hulka kuuluvad JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Barclays ja Jefferies.

Enne seda, kui Venemaa alustas veebruaris Ukrainas nn sõjalist erioperatsiooni, oli Venemaa riigivõlakirju lunastamata umbes 40 miljardi dollari väärtuses. Umbes pool sellest oli välisfondide käes. Paljud investorid jäid Venemaa varadega hätta, sest nende väärtus langes, ostjad kadusid ja sanktsioonid muutsid kauplemise raskeks.

Euroopa reguleerivad asutused on leevendanud eeskirju, mis võimaldavad investoritel tegeleda Venemaa varadega, lubades neil neid juhtumipõhiselt nn kõrvaltaskutesse paigutada.

Mõne Venemaa võlakirja hind on koos taastunud kauplemisaktiivsusega alates juuli lõpust hüppeliselt tõusnud. See võib muuta tehingud investoritele atraktiivsemaks ja aidata ka ettevõtteid, kes müüsid kaitset Venemaa maksejõuetuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles