Absoluutne rekord on sündinud: Eestis maksab homme elekter 4000 eurot (87)

Copy
Elektri hind paneb raskustesse nii eraisikud kui ka ettevõtjad.
Elektri hind paneb raskustesse nii eraisikud kui ka ettevõtjad. Foto: Remo Tõnismäe

Kolmapäevane keskmine elektri hind tõuseb Eestis 42 protsendi võrra, 68,2 sendini kilovatt-tunnist.

Kella 18–19 vahel maksab elekter neli eurot kilovatt-tund ehk 4000 eurot megavatt-tunni eest, mis on ühtlasi ka suurim võimalik hind börsil.

Tarbijale hind nelja euroga ei piirdu, sest sellele tulevad otsa veel käibemaks ja võrgutasud.

Elektribörsi Nord Pool Spot Baltikumi juht Ingrid Arus ütles Postimehele, et 4000-eurose elektrihinna tekitas olukord, kus regiooni võimsustest ja ühenduskaablitest ei piisanud, et nõudlus ära katta. «Sellel tunnil, kui hind kerkib tasemele 4000 eurot megavatt-tunnist, ei õnnestunud soovitud nõudlust pakkumisega katta. See tähendab, et börsilt sooviti osta rohkem, kui oli turul müüa,» selgitas Arus.

Nord Pooli Baltikumi juhi sõnul ollakse tegelikult sellisteks olukordadeks valmis, kuid homme jääb puudu ka reservvõimsusest. «Nord Poolil on Leedu süsteemioperaatoriga (Litgrid - toim) sõlmitud sellisteks puhkudeks vastav leping. Leedu TSO juures on meil olemas 50-megavatine reserv. Kui me näeme, et ühel tunnil tekiks maksimaalne hind, siis me aktiveerime selle pakkumise. Homseks sai see aktiveeritud, aga ühel tunnil sellest paraku Baltikumi aitamiseks ei piisanud.»

Ilma Leedu reservita oleks hind 4000 euroni kerkinud kolmel tunnil, järeldub Postimehe nähtud andmetest.

Kuna pakkujatel ei õnnestunud homme kella kuuest seitsmeni soovitud kogust ära katta, jääb puudu jäänud kogus nüüd ostjatel lihtsalt saamata. «Praegu ma ei oska veel öelda, mitu megavatti puudu jäi. Aga see puuduv vahe jaotatakse osaliste vahel võrdselt. See tähendab, et kõik ostjad saavad osta soovitust vähem elektrit.» 

Leedus kerkib neljapäevane keskmine elektri hind 82,4 sendini kilovatt-tunnist.

Soomes maksab homme elekter keskmiselt 20 senti kilovatt-tunnist. Soomes on homme odavaim elekter 0,00082 senti kilovatt-tunnist, Eestis aga 30,5 senti.

Kommentaarid (87)
Copy
Tagasi üles