Kas investorid ostsid elektri hinnatõusu tõttu valet «elektriaktsiat»?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Harju Elekter
Harju Elekter Foto: Hendrik Osula

Täna tuli uudise selle kohta, et Homme tõuseb tunniks ajaks börsielektri hind 4 euroni kilovatt-tunnist. See on ka hinnapiiriks, millest puhtalt börsi elektrihind tõusta ei saa. Tarbijale lisanduvad siia maksud ja müüja marginaal.

Mõnevõrra üllatav on näha, et Enefit Greeni aktsia tõusis täna 0,2 protsendi võrra 4,788 euroni. Aktsia käive oli 504 537 eurot. Tundub nagu tagasihoidlik liikumine.

Seevastu hoopis suurema, 6,1 protsendise, tõusuga esines Harju Elektri aktsia. 5,78 eurot maksnud väärtpaberi käive oli 41 920 eurot.

Kuna ettevõtte kohta uudised ei tulnud, võiks ju arvata, et ehk keegi ostis rekordilise elektrihinna uudise tõttu Harju Elekeri aktsiat. Paraku Harju Elekter tarbib elektrit, mitte ei tooda seda.

Kümmekond aastat tagasi polnud haruldane, kui elektrikatkestuse tõttu helistati nime tõttu Harju Elektri telefonidele, et on elektrikatkestus. Ettevõte vastas, et nad toodavad elektriseadmeid, mitte elektrit ega varusta sellega tarbijaid.

Kuigi ei saa välistada, et keegi võis elektri hinna pähe Harju Elektri aktsiat osta (Enefit Greeni nimes pole ju elektrit), tõusis Keila ettevõte aktsia kõrgemale juba enne elektri hinna teatavaks saamist.

Harju Elektri tipphind oli 6,07 eurot, mis saavutati juba kell 11:36.

Tallinna börsi põhinimekirja suurim langeja oli Hepsori aktsia, mis taandus 1,4 protsendi võrra 10,94 euroni. Aktsia käive oli 4677 eurot.

Kokku tuli börsi päevakäibeks 1,3 miljon eurot. Börsiindeks langes 0,2 protsendi võrra 1898,40 punktini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles