Sakslased vihased: uus ränk gaasimaks läheb Vene oligarhi taskusse (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Gaasimaksu sümbolpilt
Gaasimaksu sümbolpilt Foto: Imago/ScanPix

Vaevu jõudsid poliitikud Saksamaa tarbijatele uue gaasimaksu kaela väänata, kui sai avalikuks, kes neid maksumiljardeid saama hakkavad. Selgub, et kõige vähem saavad neid hädas olevad energiafirmad, suurte saajate hulgas paistavad ka ühe Venemaa oligarhi kõrvad.

Kuna Saksa-Vene energiahiid Uniper sattus kõrge gaasihinna tõttu rahalistesse raskustesse, otsustas Saksamaa valitsus kehtestada tarbijatele uue gaasimaksu. Maksust saadav raha jagatakse siis raskustes energiafirmadele, et need pankrotti ei läheks – selline oli idee.

Maksu suuruseks määrati 2,4 senti kilovatt-tunni kohta ning see ajendas Saksamaa lehti panema uutele hinnaarvutustele pealkirju, nagu «Maja kütmine hakkab maksma 12 000 eurot aastas».

Nüüd selgus, kes seda maksuraha saada soovivad ning rahvas on kõike muud kui rõõmus.

Tagesschau kirjutab, et nende ettevõtete seas, kes nüüd gaasimaksu-raha tahavad, on rida ettevõtteid, kes on kriisist kaugel ja teenivad miljardikasumeid. Saksamaa majandusministeeriumi andmeil on neile maksuraha saamiseks praeguseks laekunud 12 ettevõtte taotlus. Teiste seas on EnBW tütarettevõte VNG, EWE ja endine Gazprom Germania omanduses olnud Wingas.

Teisi nimesid ei tahtnud ministeerium avalikustada, aga Handelsblatt uuris need välja ja selgus üsna kiiresti, miks ministeerium nimed maha vaikis. Nimelt oli tegu eelkõige välismaiste ettevõtetega: Austria OMV, Šveitsi energiakaubandusega tegelev firma Axpo, Hollandi-Šveitsi ettevõte Vitol ja Šveitsi Gunvor.

Iseäranis Gunvori puhul hakkasid sakslased häirekella lööma. Tegu on küll Šveitsi ettevõttega, aga selle loojaks on Venemaa oligarh Gennadi Timtšenko. Viimane on sanktsioonide all.

«Kui need ettevõtted gaasimaksu saavad, oleks see poliitiliselt keeruline, sest need välismaised energiafirmad võidavad praegu kõrgest nafta-, gaasi- ja elektrihinnast. Tänavu esimese poolaasta jooksul suutsid need ettevõtted oma kasumit kohati kuni 200 protsendi võrra suurendada,» kirjutab Tagesschau.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles