Mitte ainult eramajad - euribor hakkab mõjutama korteriühistute plaane (1)

BNS
Copy
Kortermaja Lasnamäel.
Kortermaja Lasnamäel. Foto: Madis Veltman

Tõusev euribor võib mõjutada korteriühistute remondiplaane. SEB hinnangul on ainult kaks asja, mida siin teha saab.

SEB ärikliendi haldur Ander Allas ütles, et euribori muutumine tuleneb sellest, et selle trende juhib Euroopa Keskpank oma intressipoliitikaga, mis omakorda on instrumendiks Euroopa majanduse stabiilsena hoidmisel. Seega mõjutab euribor praeguseid ja tulevasi laenuvõtjaid, sealhulgas korteriühistuid, kes soovivad taotleda laenu.

«Intressikeskkonna muutuste tõttu, kus pikaajaline euribor on positiivne ning muutub iga kuue kuu tagant, peaksid ühistud, kes plaanivad lähitulevikus hakata laenu taotlema, remondifondi kogumisel arvestama ka euribori indeksi võimaliku muutusega tulevikus,» toonitas Allas.

Lihtsustatult on tema sõnul lahenduseks kaks varianti. Esimese puhul peaks korteriühistu üldkoosolek otsustama koguda remondifondi piisava puhvriga või olema valmis olukorraks, kus iga aasta või paari aasta tagant tuleb kogutavat remondifondi summat ruutmeetri kohta olukorrapõhiselt suurendada.

Alternatiivse võimalusena toob Allas välja intressimäära fikseerimise, mida reeglina tehakse kuni viieks aastaks. 

Allas toob näiteks, et kui korteriühistu, kus korterite üldpind on kokku 5000 ruutmeetrit, taotleks laenu summas 300 000 eurot renoveerimistööde teostuseks graafikuga 20 aastat, tõuseks ujuva kuue kuu euribori puhul, mille turutase on hetkeseisuga ligi 0,7 protsenti, 50-ruutmeetrise korteri omanikule ühistule tasutav arve kahe euro võrra. Fikseeritud Euribori puhul viieks aastaks, mille turutase on hetkeseisuga 1,5 protsenti, kujuneks igakuine korteriühistule tasutav arve aga nelja euro võrra suuremaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles