Kas tuleb uus rahakaasamine? Hagen Bikesil peaks olema raha otsas

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hagen Bikes läks börsile.
Hagen Bikes läks börsile. Foto: Sander Ilvest

Kastirataste tootja Hagen Bikesi esimese poolaasta tulemuseks oli 400 000 euro võrra rahajäägi vähenemine, mis teeb rahakuluks umbes 66 700 eurot kuus.

30. juuni seisuga oli ettevõttel 61 183 eurot raha. Kui ettevõte jätkas samas tempos rahapõletust, peaks nüüd raha olema otsas või kohe läbi saamas. See tekitab küsimuse, kas ettevõte on tulemas välja täiendava aktsiapakkumisega.

Ettevõte teenis 119 350-eurose käibe juures 343 924-eurose poolaastakahjumi.

Hagen Bikes loodab sellel aastal vähemalt 150 ratta müügist saada 500 000-eurose käibe. Esimesel poolaastal müüdi rattaid vähem kui kolmandik rataste müügieesmärgist ja alla veerandi käibeeesmärgist.

See tekitab küsimuse, kas ettevõttel pole põhjust anda käibehoiatus, kuna prognoos võib olla liiga optimistlik. Vastavalt börsireeglitele, mis kehtib ka alternatiivturu ettevõtetele, peab emitent teavitama prognoosi muutusest, kui eeldatav hälve on vähemalt 10 protsenti.

Mullu kaasas ettevõte otseinvesteeringuga 100 000 eurot ja läbi aktsiate avaliku pakkumise 500 000 eurot. Viimases kaasati raha, müües aktsiaid hinnaga 2,64 eurot tükist. Aktsiapakkumine märgiti 14,9-kordselt üle.

Lennukal börsidebüüdil ütles Hagen Bikesi juht Kaspar Peek, et uut aktsiapakkumist ei oska praegu prognoosida. «Kui kasv osutub plaanitust kiiremaks, on meil lisaraha vaja,» lausus ta.

2,64-eurosest IPO hinnast on börsi alternatiivturul järel vaid 1,60 eurot.

Huvitav, mis oleks uuel aktsiapakkumisel see jutt, mida investoritele jutustatakse? Tulemused on viletsad ja ei tundu väga suurt kindlust olevat, kas ärimudel on jätkusuutlik. Lisaks sai Punktid Technologiese IPOga alternatiivturu aktsiapakkumiste buum sümboolse punkti ehk investorid on valivamad ja ettevaatlikumad.

Täna pärastlõunaks langes Hagen Bikesi aktsia 6,4 protsendi võrra, 1,60 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles