Brasiilia kohvisaak jääb nõrgaks, mis võib kohvi hinda veelgi tõsta (1)

PM Majandus
Copy
Araabika kohvioad.
Araabika kohvioad. Foto: Igor Do Vale

Eelmise aasta põua ja külma erakordne kombinatsioon on kahjustanud Brasiilia araabika saaki.

Brasiilia kohvikasvatajad kardavad, et nende araabika kohvi saak on vaid pool hea saagi mahust, vahendab The Wall Street Journal. Varajase ametliku prognoosi kohaselt peaks saak jääma vaid 35,7 miljoni koti suuruseks. WSJ sõnul võib lõplik saak jääda ka sellest mahust väiksemaks.

Kohviturul oli varem ennustatud, et Brasiilia araabika saak võib juulis alanud saagikoristusperioodil läheneda kaks aastat tagasi püstitatud rekordile, milleks oli 48,7 miljonit kotti kohvi.

Brasiilia kohvikooperatiivi Minasul juht ütles Wall Street Journalile, et nad eeldavad, et nende kohvikasvatajad varustavad kooperatiivi vaid poole ulatuses 2020. aasta saagist.

Brasiilia kohvitoodang on kohvi hinna seisukohalt oluline, sest riik on maailma suurim kohvitootja ja nende araabikatoodang järgib kaheaastast tsüklit, nii et saagikus peaks reeglina olema suurem paarilistel aastatel.

Kohvi tarnimist ohustavad ka halvad ilmastikuolud teises peamises kohvitootjariigis Colombias. Samuti võib kohvi maailmaturuhinda tõsta ka nõudlus, mis eeldatavasti ületab pakkumise juba teist aastat järjest.

Vähenev pakkumine ja kohvi varude vähenemine viitab hinnatõusule järgmise kolme kuni kuue kuu jooksul, ütles Saxo Banki toorainestrateegia juht Ole Hansen Wall Street Journalile.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles