Riskifondide «kuumade koerte» indeks ennustab aktsiate müügilainet

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Riskifondide kuumad koerad on jälle jäänud aktsiaturust maha, mis võib tähendada börsil müügilaine saabumist
Riskifondide kuumad koerad on jälle jäänud aktsiaturust maha, mis võib tähendada börsil müügilaine saabumist Foto: AP/Scanpix

RBC Capital Marketsi analüütikute meeskond analüüsib üksipulgi maailma suurte riskifondide käes olevaid aktsiaid. Nendest populaarsetest aktsiatest on koostatud portfelliindeks ja selle käitumine viitab, et USA aktsiatel on ees järgmine müügilaine, kirjutab Market Watch.

Lori Calvasina veetud analüütikute meeskond kutsub seda portfelliindeksit «riskifondide kuumadeks koerteks». Seal on maailma 300 suurema riskifondi käes olevad aktsiaid. Portfelli uuendatakse neli korda aastas pärast seda, kui fondid on avaldanud nende käes olevad aktsiad.

Avastatud on selline muster, et kui «kuumad koerad» hakkavad tootluselt jääma maha võrdsete aktsiate osakaaluga S&P 500 indeksiversioonist, siis on see sageli märk, et börsilangus on ukse ees.

Nii juhtus näiteks 2018. aastal, kui «kuumad koerad» hakkasid jääma alla aktsiaturu tootlusele. Umbes kuu aja pärast tuli aktsiate müügilaine. Kuigi tänavu suvel stabiliseerusid «kuumad koerad», on nad taas hakanud tootluselt alla jääma.

«Kuumad koerad» töötavad ka teistpidi. Aprillis ja mais oli «kuumade koerte» tootlus aktsiaturust ees ja see andis neile usku, et börsipõhi võib olla lähedal. Kuid juba paar nädalat on «kuumad koerad» taas aktsiaturust kehvemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles