«Järgmine kümnend tuleb väga valus» - Huawei juhi sõnum töötajatele puudutab kõiki investoreid

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Huawei asutaja Ren Zhengfei sõnad panid terve riigi kihama
Huawei asutaja Ren Zhengfei sõnad panid terve riigi kihama Foto: ALY SONG/Scanpix

Väljaanne The Guardian trükkis ära avalikkuse ette lekkinud Huawei juhi kirja oma töötajatele, milles kirjeldab tulevikku väga tumedates värvides.

Huawei juht Ren Zhengfei saatis töötajatele kirja, milles selgitab, et jahenemist saab nüüd igaüks tunda ning Huawei ülesanne on muutunud oludes kuidagi ellu jääda.

«Järgmine kümnend saab olema väga valus periood ajaloos, mil globaalne majandus jätkab jahtumist,» kirjutas Ren Zhengfei. «Huawei peab vähendama kõiki optimistlikke prognoose 2023. või isegi 2025. aastaks. Ellujäämisest peab saama meie kõige olulisem juhtnöör, ja mitte niisama ellujäämine, vaid kvaliteetne ellujäämine.»

Ta lisas, et halvale majanduskliimale annavad lisa Ukraina sõda, jätkuvad pandeemia mõjud – Hiina jätkab praegugi koroonapiirangute poliitikat – USA blokeerib osa Hiina ärisid.

«Minevikus võtsime omaks globaliseerumise idee ja püüdsime teenindada tervet inimkonda. Mis on nüüd meie ideaal? Jääda ellu ja teenida natuke raha, kui me saame. Praegusest vaatepunktist lähtudes peame turustruktuuriga kohanema ja vaatama, mida saab teha ja mis tuleb maha jätta,» kirjutas Huawei juht töötajatele.

Kiri liikus kiiresti Hiina sotsiaalmeediasse, kus avaldati muret, mis saab tavalistest firmadest ja inimestest, kui juba üks riigi suuremaid ettevõtteid oma ellujäämise pärast muretseb.

SOAS China instituudi direktor Steve Tsang ütles Guardianile, et Huawei juhil on Hiinas positsioon, mis võimaldab tal olla avameelsem kui teistel ettevõtete juhtidel ning seetõttu peaksid inimesed tema juttu tõsiselt võtma. «Kui selline inimene nagu Ren tunnistab, et riigi olulisemaid ettevõtteid, nagu Huawei, võivad USA sanktsioonide tõttu hädas olla, siis näitab see, et terve Hiina majandus laiemalt on haavatav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles