Ekspert: halvem on alles ees, USA majandust päästaks langusest vaid ime

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Stephen Roach ei näe USAs inflatsiooniga võitlemisel alternatiive Paul Volckeri lähenemisele 1980ndate järsu intressitõstmisega, mis viis majanduse langusesse
Stephen Roach ei näe USAs inflatsiooniga võitlemisel alternatiive Paul Volckeri lähenemisele 1980ndate järsu intressitõstmisega, mis viis majanduse langusesse Foto: Reuters/ScanPix

Esimese poolaasta majanduslangus võib olla alles eelšokk sügavamale majanduslangusele, mis ulatub 2024. aastasse, ütles Morgan Stanley Aasia varasem analüüsijuht Stephen Roach.

Ta hoiatas, et USA vajab majanduslanguse vältimiseks imet.

«Meil on kindlasti majanduslangus, kuna suur rahapoliitika karmistamine hakkab mõju avaldama,» ütles ta CNBCile. «Praegu pole see veel täielikult mõju avaldanud.»

Yale’i ülikooli professor ja USA keskpanga endine ökonomist märkis, et ega USA keskpanga juhil Jerome Powellil ole midagi muud teha, kui võtta eeskuju Paul Volkerist. Volker sõdis 1980ndatel käestlastud inflatsiooni tõttu agressiivsete intressitõusudega.

«Vaadake, kui palju haiget tegi Volcker USA majandusele inflatsioonilõksust väljumisel. Selle tagajärjel tõusis tööpuudus kõrgemale kümnest protsendist,» ütles Roach. «Ainus võimalus seda vältida on juhul, kui Powell sööb oma sõnu ega vii reaalintressimäära üles. Sellest oleme me praegu väga kaugel.»

Roachi arvates hakkab USAs tööpuudus kasvama. Ta eeldab, et tööpuudus ületab viis protsenti, kuid loodab, et see ei lähe sealt väga palju üles.

Lõplikud otsustajad on tarbijad. Roach spekuleerib, et tarbijad kapituleeruvad varsti jätkusuutliku suure inflatsiooni ees. Kui see juhtub, siis väheneb tarbimine ja see lööb kogu majandust ning teeb tööturul haiget.

Roach pole ka välismaa suhtes positiivsem. Maailmamajandus peaks langema. Ta kahtleb, kas Hiina suudab hoida majandusaktiivsust, kuna riik mängib nulltolerantsiga koroona suhtes, mis põhjustab tõsiseid tarneahela probleeme ja halvendab Läänega suhteid. Ta on iseäranis mures USA ja Hiina suhete pärast, millest kirjutab novembris ilmuvas raamatus.

«Oleme liikunud viie aastaga kaubandussõjast tehnoloogiasõtta ja nüüd on käes külm sõda,» ütles ta. «Kui me vaatame konflikti eskaleerimise trajektoori, siis pole vaja palju, et põhjustada midagi veel rängemat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles