Maksuamet otsib raha: Prantsusmaa pani roboti illegaalseid basseine otsima

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Bassein.
Bassein. Foto: FRED SCHEIBER/Scanpix

Prantsusmaa rakendas tehisintellekti maksudest kõrvalehoidjate leidmiseks.
 

Prantsusmaa otsib riigikassa täitmiseks erinevaid viise. Üks maks, mida rahvas maksma peab, on nn basseinimaks, ca 200 eurot basseini kohta, kirjutab The Guardian.

Selleks peavad omanikud oma basseinid valitsejate juures registreerima ja siis maksu tasuma.

Sellest on mitmed prantslased kõrvale hoidnud: kui bassein pole registreeritud, siis pole ka maksu, mida nõuda. Prantsusmaa maksuamet hakkas kahtlustama, et riigil on võimaik rohkem raha kätte saada ja lasi Googlel ja Capegeminil ehitada tehisintellekti süsteemi, mis pidi satelliidipiltidelt ebaseaduslikke basseine otsima. Tänaseks on leitud 20 356 illegaalset basseini ning maksuamet kavatseb otsinguid jätkata.

Lisaks basseinidele tahab maksuamet kasutada tehisintellekti kõikide muude seadustamata ehitiste leidmiseks, näiteks hakkab programm otsima verandaid, rõdusid, terrasse, juurdeehitisi ja muud.

Samas ei ole tehisintellektil praegu veel sellist võimekust, et ta suudaks aru saada, kas objekti näol võib olla tegu ebaseadusliku juurdeehitise, telgi või kasvõi batuudiga - selleks tuleb programmi veel treenida.

Programm ei ole ka praegu üleliia täpne ning andmed tuleb üle kontrollida. Näiteks aprillikuu seisuga oli basseinide otsingute veaprotsent 30%, basseinideks pidas tehisintellekt ka krundil asuvaid päikesepaneele.

Prantsusmaa maksuamet hõõrub aga juba käsi ning prognoosib, et 2023. aastal suudab ta tänu programmile rahvalt kokku koguda 40 miljoni euro väärtuses basseinimaksu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles