Laenud lähevad kallimaks: kuue kuu euribor ületas ühe protsendi joone

PM Majandus
Copy
Raha
Raha Foto: Romet Kreek

Kuue kuu euribor tõusis esmaspäeval reedega võrreldes 0,094 protsendipunkti, 1,077 protsendini.

Pankadevahelise rahaturu intressinäitaja euribor on seotud Euroopa Keskpanga (ECB) baasintressidega ning sellega on seotud suur osa Eesti kodulaene, mille intressimäära muudetakse tavaliselt kaks korda aastas.

21. juulil otsustas Euroopa Keskpanga rahapoliitika nõukogu tõsta keskpanga kolme põhilist intressimäära 50 baaspunkti võrra ja kiitis heaks rahapoliitika ülekandemehhanismi kaitse instrumendi (TPI).

Euribor on olnud miinuses 2015. aasta lõpust saati ning viimati oli miinuses tänavu mais (-0,2 protsenti), kuid jõudis juunis nulli. Kõige kõrgem oli euribor 2008. aasta sügisel, siis ulatus intressimäär 5,4 protsendini.

Kuidas mõjutab euribor kodulaenu tagasimakseid?

Kui laenusumma oli 100 000 eurot, laenutähtaeg 30 aastat ja euribor 0.

Võttes arvesse andmeid ning Eesti Panga avaldatud turu keskmist intressimäära, milleks on 2,1 protsenti + euribor, oli seni laenu igakuiseks tagasimakseks umbes 375 eurot.

Kui euribor tõuseb ühele protsendile, siis tuleb iga kuu tasuda umbes 52 eurot rohkem, 2-protsendilise tõusu korral juba 108 eurot.

Kui euribor tõuseb aga 5 protsendile, siis suureneksid igakuised laenumaksed ligikaudu 297 euro võrra ning aastas tähendaks see ligikaudu 3600-eurost lisakulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles