EfTENi fondiosaku puhasväärtus kasvas

BNS
Copy
Eften United Property jaeinvestorite suunajuhi Kristjan Tamla sõnul tähendab ehituse kiire kallinemine, et üha rohkematele inimestele muutub uue kinnisvara ostmine kättesaamatult kalliks ning leppida tuleb kas kasutatud kinnisvaraga või hoopis eluaset üürima hakata.  FOTO: Konstantin Sednev
Eften United Property jaeinvestorite suunajuhi Kristjan Tamla sõnul tähendab ehituse kiire kallinemine, et üha rohkematele inimestele muutub uue kinnisvara ostmine kättesaamatult kalliks ning leppida tuleb kas kasutatud kinnisvaraga või hoopis eluaset üürima hakata. FOTO: Konstantin Sednev Foto: Konstantin Sednev

EfTEN United Property Fundi osaku puhasväärtus (NAV) oli juuli lõpus 10,85 eurot, kasvades kuuga 0,3 protsenti.

Fondi varade puhasväärtus ulatub 27 miljoni euroni, millest pea 10 miljonit eurot on investeerimata, teatas EfTEN börsile.

Juulis tegi fond esimese kasumi jaotuse, makstes investoritele pea 212 000 eurot. Koos väljamaksega ulatub fondi aastane tootlus 9,4 protsendini.

Suvi oli EfTENi teatel Balti riikide ärikinnisvaraturul väga vaikne ning suuremaid tehinguid sisuliselt ei tehtud. Kas see tähendab, et ostjate ja müüjate hinnaootuste vahel on tekkinud suuremad käärid, näitavad ettevõtte hinnangul lähikuud.

Samas on mitmes Euroopa suurlinnas esimesed märgid ärikinnisvaraturu riskisuse kasvust. Näiteks on büroosektorile antavate laenude keskmine intress tõusnud aasta alguse ühe protsendi tasemelt pea 5 protsendi lähedale, mis on kohati juba kõrgem nende hoonete genereeritavast renditulust.

Baltikumi ärikinnisvaraturu tegelikku tugevust või nõrkust on ettevõtte sõnul näha siis, kui sektori esimesed suuremad pangalaenud ja võlakirjad vajavad refinantseerimist.

EfTEN United Property Fund teenis 2022. aasta esimese kuue kuuga 981 000 eurot tulu ning 848 000 eurot puhaskasumit.

Fondi omakapitali maht oli poolaasta lõpu seisuga 26,9 miljonit eurot. Fondi varad on otse ja EfTEN Capitali valitsetavate teiste fondide kaudu hajutatud 27 kinnisvaraobjekti vahel kolmes Balti riigis, teatas fond börsile.

Mai lõpus noteeriti EfTEN United Property Fundi osakud Nasdaq Tallinna börsi fondinimekirjas. Sellele eelnes fondi osakute piiratud mahus avalik pakkumine, mille investorid märkisid üle enam kui kahekordselt. EfTEN Capital kasutas pakkumise suurendamisõigust, emiteerides 660 000 osakut ning kaasates kokku 7 miljonit eurot.

30. juuni seisuga oli fondil üle 6500 investori, kasv poole aastaga enam kui 2000 investori võrra. Alates fondi loomisest mullu suvel on fond kaasanud investoritelt 25,5 miljonit eurot, sellest pea 10 miljonit eurot tänavu esimese kuue kuuga.

Fondi esimese poolaasta tootluseks kujunes 3,5 protsenti, millest 2,7 protsendipunkti oli osaku puhasväärtuse (NAV) kasv ja 0,8 protsendipunkti investoritele arvestatud dividendid. Esimese tegevusaastaga ulatus fondi tootlus 9,4 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles