Poola aktsiaturg on tänavu maailma suurim kukkuja

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Poola aktsiaturg on paljude mõjude tõttu ebasoosingus
Poola aktsiaturg on paljude mõjude tõttu ebasoosingus Foto: Reuters/ScanPix

Augustikuise müügilaine järel on Poola muutunud tänavu maailma halvimaks börsiks, näidates Euroopa energiakriisi hirme ja kartusi, et valitsus sekkub senisest rohkem.

Varssavi börsil WIG20 indeks kukkus augustis 11 protsenti, mis on Bloombergi poolt jälgitud maailma 92 juhtivast aktsiaindeksist kõige kehvema liikumisega. Aasta algusest on Poola aktsiad kukkunud 32 protsenti. Liikumiselt jookevad Poola aktsiad vastu halvimale aastale alates 2008. aasta kriisist. Suhtarvudelt on Poola aktsiad konkurentidest ajaloo odavaimal tasemel.

Energiakriis on kukutanud elektritootjate aktsiaid. Poola suurima elektritootja PGE aktsia kukkus augustis 30 protsenti. Kivisüsi on kallis ja sellest valitseb puudus, mis tõi kaasa elektritootjate kasumikao, sest elektrit on müüdud pikajalaiste fikseeritud lepingutega. Selliste lepingute puhul ei avalda elektri turuhinna muutus kohest mõju.

Jätkuvalt on selgusetu, kuidas riik püüab vähendada kalli elektrihinna mõju tarbijatele. Seetõttu kardavad investorid kommunaalmajanduse ettevõtetesse investeerimist.

Pangaaktsiaid on ebasoosingus, kuna valitsus kehtestas kallitele kodulaenudele moratooriumi, et lahjendada rahva viha kiiresti kasvavate intressimäärade suhtes.

Poola makromajanduslik pilt pole juba aastaid olnud nii hull kui praegu. Naaberriigis Ukrainas käib sõda. Augustis oli inflatsioon 16,1 protsenti ehk suurim alates 1996. aastast. Poolat ähvardab tarbimise vähenemine ja Euroopa Liidu kaubanduspartnerite probleemid.

Poola aktsiaturu madala atraktiivsuse tõttu kaupleb Poola WIG20 indeks vaid 5,8-kordse prognoositud selle aasta ettevõtete kasumi juures. Nii odav pole aktsiaturg olnud alates indeksi arvutamise algusest 1994. aastal.

«Poola aktsiaturu paranemist ei paista silmapiiril enne, kui investorid tunnetavad paremini kuidas laheneb Euroopa talvine energiakriis,» ütles TFI Allianz Polska fondijuht Rafal Janczyk Bloombergile. «Välisinvestorid kardavad Poola kui rindeäärse riigi staatust ning riigi sekkumist suurimate ettevõtete tegevusse. Poola fondidesse ei lisandu raha, sest inimesed saavad seda paigutada kõrgemate intressimääradega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles