Investor Mari: augustikuu tõi lisaraha

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: Repro

Augustis kasvas portfell õige natuke. Abiks ikka!

Augustikuu jooksul kasvsa protfell 889,69 euro võrra ehk 0,2%. Sellest 300 panin ise, nagu ikka, palgarahast juurde. Portfell jõudis 36 874,15 euroni, mis jääb tippmargist üsna kaugele, aga vähemalt on langustrend pidama saadud.

Taastumine tuli väikeste summade kaupa, aga selgus, et peaaegu pooled mu positsioonid püsisid augustikuus täiesti paigal.

Kõige suuremat, 10-protsendist langust näitas Incapi aktsia. Kuigi ettevõtte tulemused on jätkuvalt head ja juuli lõpus tabas aktsiat ralli, mis ta 15,6 euro tasemele viis, siis terve augustikuu jooksul on aktsia aina langenud. Praegu on väärtpaber 13,5 euro juures. Hästi langes ka Blackstone Groupi aktsia, mis pole mulle muidu väga pikka aega muret valmistanud.

Rahalises mõttes aitas portfelli kõige paremini kergitada Enefit Greeni aktsia: kuu ajaga lisandus 9% ehk 327 eurot. Ma kahtlustan, et kui sügisel elektri hinnad edasi tõusma peaksid, siis jõuab aktisa 5 euroni ära küll. Enefiti prospektist sai ju eelmisel aastal lugeda, et nemad on oma kalkulatsioonid teinud nii, et nad elavad suurepäraselt ära ka siis, kui elektri hind on kaugel alla 100 euro megavatt-tunni eest. Praeguseks on sellised tasemed kõrgelt ületatud. Seda näitasid ka Enefiti teise kvartali tulemused – raha voolab firmasse nii palju sisse, et kui siit dividendi ei saa, siis ma ka ei tea enam, kuhu siis veel investeerida!

Paigalpüsijate seas on mu kinnisvaraaktsiad: alles lasi SEB välja prognoosi, mis ennustab kinnisvaraturul 20-protsendist hinnakukkumist. Tõenäoliselt selle sektori firmad alles ootavad ja vaatavad, mis saab – nõndasamuti ka investorid.

Mida ostsin, mida müüsin

Ostsin 40 Equinori aktsiat keskmise soetushinnaga 38,19 dollarit tükist. Tehingutasu oli 9,23 dollarit. Positsiooni suurus oli ostuhetkel 1 483,85 eurot, täna on see 1551,6 eurot. Tegelikult tabas mind ehmatus, sest niipea kui ma aktsiat ostsin, suundus see suurde langusesse. Mõtlesin, et suutsin jälle teha seda nippi, et ostan tipust ja pärast müün kahjumiga, aga õnneks asus aktisa taas tõusule. Ostsin aktsia USA börsilt väga lihtsal põhjusel: dividendid. Väike uuring näitas, et Norrast tulevatelt dividendidelt peab LHV kinni tulumaksu 25 protsendi määras, USA aktsiatel aga 15 protsenti, nii et saan selle väikese vahe pealt võidu välja võtta.

Müüki läks samal ajal Swedbanki aktsia – sest aastate jooksul pole ta kuhugipoole liikuma hakanud, ainult tänu vahepeal saadud dividendidele, kokku 462,93 eurot, sain positsiooniga plussi, puhtalt aktsia liikumise järgi oleksin omadega miinusesse jäänud. Augusti keskel panin oma 200 aktsiat müüki ja sain neist lahti hinnaga 140,95 Rootsi krooni tükist. Kuna ostsin need 152,88 krooni eest, näeb ka pime, et võtsin vastu miinuse, kokku 229,83 eurot. Õnneks sain aja jooksul ka dividende: kokku 462,93 eurot. Seega müüsin positsiooni tegelikult enda jaoks pisikese kasumiga. Joone alla sain niisiis 233,1 eurot

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles