USA käsib Nvidial ja AMD-l lõpetada tehisintellekti kiipide müümine Hiinasse

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Nvidia peakontor Californias.
Nvidia peakontor Californias. Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS

Kahele Ameerika juhtivale kiibitootjale on antud korraldus lõpetada mitme tehisintellekti jaoks kasutatava tehnoloogia müümine Hiinasse.

Nvidia ja AMD teatasid kolmapäeval, et USA valitsus käskis neil peatada teatud suure jõudlusega kiipide ekspordi maailma suuruselt teise majandusse, vahendab Reuters. 

Ametlikus avalduses ütles Nvidia, et USA ametnikud hoiatasid neid potentsiaalse ohu eest, et tooteid võidakse kasutada või edastada sõjalisele lõpptarbijale. Viivitamatult jõustuvad piirangud hõlmavad Nvidia A100 ja tulevasi H100 integraallülitusi ning kõiki neid sisaldavaid süsteeme.

Keeld seab Nvidia jaoks ohtu 400 miljoni dollari väärtuses äritegevust, selgub avaldusest. Seda on umbes sama palju, kui California tehnoloogiagigant prognoosis eelmisel nädalal võimalikeks müüginumbriteks Hiinasse, mida nüüd võib uus nõue mõjutada.

Nvidia aktsia oli kukkunud neljapäeva pärastlõunase seisuga pea 10 protsenti ning AMD aktsia langes 6 protsenti.

Hiina tehnoloogilise võimekuse vastu suunatud Ameerika Ühendriikide surve suureneb oluliselt, kuna pingeid tekitab Taiwan, kus toodetakse Nvidia ja peaaegu kõigi teiste suuremate kiibifirmade kiipe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles