Võlakirju on tabanud esimene krahh 40 aasta jooksul

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Liidu lipp.
Euroopa Liidu lipp. Foto: Peeter Langovits

Maailma võlakirjad on jõudnud ametlikult karuturule, sellega lõpetasid varem kindlaks investeeringuks peetavad väärtpaberid peaaegu 40 aastat kestnud tõusu.

Bloomberg kirjutab, et nende andmete järgi on maailma võlakirjade indeks kukkunud oma 2021. aastasse jäävast viimasest hinnatipust 20% – see tähendab, et laialt levinud definitsiooni järgi on tegu karuturuga.

Täpsemalt langes 20% Bloomberg Global Aggregate Total Return Index. Seal sees on nii riigivõlakirjad kui ka suuremate ja olulisemate ettevõtete võlakirjad.

«Ma kahtlustan, et alates 1980ndate aastate keskpaigast jätkunud erakordne pulliturg on läbi saamas,» ütles Bloombergile Kanada CI Financialis investeeringutega tegelev Stephen Miller.

Milleri hinnangul ei ole võlakirjade suure languse vastu suurt midagi ette võtta: kui muidu võiksid valitsused ja keskpangad rahalist stiimulit kasutada, siis praegu on see võimatu, sest inflatsioon on liiga kõrge ja sellega antaks hinnatõusule veelgi hoogu. Samas röövivad inflatsioon käsikäes intressimäärade tõstmisega võlakirjaturult veelgi likviidsust vähemaks. Ja kui raha pole, langevad väärtpaberid edasi.

Võlakirjade säärane langus on andnud hoobi ühele kõige klassikalisemale investeerimisstrateegiale: põhimõttele, et portfellis peaks olema 40% võlakirju ja 60% aktsiaid. Bloombergi andmetel on sellised portfellid langenud tänavu 15%. See on kõige halvem tulemus alates 2008. aastast.

Kuigi indeks näitab laiapõhjalist 20-protsendist kukkumist, siis regiooniti on pilt väga erinev. Kõige hullemas seisus on Euroopa võlakirjad, mis tegelikult ainsana päris-karuturu mõõdu välja venitavad. Igal pool mujal, kaasa arvatud Aasias ja Aafrikas on olukord parem. Bloombergi andmetel on Lääne-Euroopa võlakirjad kukkunud 24,4%, Ida-Euroopa võlakirjad aga tervelt 38,4%.

Et võlakirjad turult kaoksid, ei usu keegi. Näiteks Schrodersi investeeringute juht Kellie Wood ütles Bloombergile: «Mitte väga kauges tulevikus saab olema hea võimalus osta võlakirju, [sest] samal ajal kui keskpangad garanteerivad, et meil tuleks majanduslangus.»

Teine vaade: asi ei ole sugugi nii hull

SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel ütles, et tegelikult ei ole veel mingit krahhi ning ka Euroopa võlakirjad ei näe nii halvad välja nagu Bloomberg kirjutab.

«Nad, suslikud [Bloomberg], ei ütle, mis indekseid nad kasutavad. Igapäevaselt võlakirjaturgu jälgiva inimesena ütlen, et need numbrid seal Bloombergi graafikul ei ole realistlikud. Isegi kõrgema riskiga võlakirjad Euroopas on aasta algusest ca 13% langenud,» ütles Koppel.

Ta tõi näiteks teise Bloombergi enda kokkupandud indeksi, EurAgg Total Return indeksi, mis peaks näitama, millist tootlust oleks investor saanud, kui oleks laiapõhjaliselt Euroopa võlakirjadesse investeerinud ning seal on langus tunduvalt laugem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles