Pimco: läheb valusaks ja börsipõhi tuleb 2023. aasta esimeses pooles

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investorid võiksid Pimco prognoosi kohaselt arvestada madalamate aktsiahindadega
Investorid võiksid Pimco prognoosi kohaselt arvestada madalamate aktsiahindadega Foto: AFP/SCANPIX

Tänase ja tuleva aasta teise poolaasta vahel on aktsiatel rasked ajad. USA keskpank tõstab intressimäära ja tarbijate vähem kulutamine survestab ettevõtete kasumeid, ütles varahaldusfirma Pimco mitme varaklassi strateegiportfelli juht Erin Browne.

Tõenäoliselt leiavad aktsiad põhja kunagi tuleva aasta esimesel poolaastal, ütles Browne. Inflatsioon ja majanduslangus löövad kolmandas ja neljandas kvartalis tarbimist. Seetõttu on analüütikute kasumiprognoosid vigased, sest nad ei arvesta ei tarbijate püksirihma pingutamise ega ka keskpanga karmima rahapoliitika hävitavat mõjuga majandusele. Mingit aimu eesootavast andsid ettevõtete teise kvartali tulemuste kommentaarid, kus toodi välja inflatsioon ja tarneahela probleemid.

Browne’i sõnul võib USA S&P 500 aktsiaindeks kukkuda kuhugi 3500-3750 punkti vahele, kuid karmima majanduslanguse puhul ei saa välistada ka 3000 punkti taset. Eile oli indeksi väärtus 3966,85 punkti.

Ajalooliselt on USA majanduslanguse ajal vähenenud ettevõtete kasumid 15-20 protsenti. Pimco prognoosi kohaselt peatud ettevõtete kasumikasv ja asendub neljandas kvartalis kasumite vähenemisega.

Selline kommentaar kõlavab justkui kaja kolmapäevasele Morgan Stanley strateegi Mike Wilsoni jutule, mille kohaselt on ettevõtete kasumite ootused jäänud ajast maha.

Kuigi tulevik näib valus, eelistab Browne pikaajaliselt kõrge kvaliteediga sektoreid nagu näiteks tervishoidu, mis peaks kenasti läbima ka majanduslanguse aja. Seevastu tsükliliste sektorite esindajad nagu tööstus, kaevandus, laevandus ja transport peaksid saama nõrgemast nõudlusest löögi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles