Nagu doomino: järjekordne Euroopa riik peab oma energiafirmat päästma (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Axpo päikesejaama-ehitus
Axpo päikesejaama-ehitus Foto: ARND WIEGMANN/Scanpix

Neid teateid puistab nüüd nagu varrukast: Euroopa riigid tõttavad üksteise järel maksumaksja rahaga appi oma energiakontsernidele, kes on kõrgete hindade tõttu raskustesse sattunud.

Šveitsi energiakontsern Axpo teatas, et neil on hädasti raha vaja: ootamatult kasvanud kulude tõttu võivad neil näpud põhjas olla, kirjutab Neue Zürcher Zeitung.

Šveitsi valitsus teatas täna, et plaanibki luua energiafirmale päästva raha-vihmavarju, täpsemalt 4 miljardi frangi (ca 4 miljardi euro) suuruse päästepaketi. Sellega peaks energiafirma piisavalt likviidsust juurde saama.

«Alates sellest, kui Venemaa gaasitarned Euroopasse katkestas, on energia napiks ja kalliks muutnud,» selgitas Šveitsi energiaminister Simonetta Sommaruga.

Sommaruga nentis, et selliseid hinnatõuse, nagu praegu, pole Euroopas kunagi varem nähtud. Kuid valitsustel ei jää muud üle, kui firmadele likviidsust anda, sest seda ei saa lubada, et riiki tabaksid elektrikatkestused.

Päris tasuta Axpo riigilt raha ei saa: Sommaruga sõnul peab firma maksma nii tavapäraseid intresse kui ka riskipreemiat.

2020. aasta andmete järgi kasutati Šveitsis energia saamiseks 50,6% naftal baseeruvaid kütuseid, sellele järgnes 25%-ga elekter, siis gaas (13,5%) ning viimasel kohal oli puit (4,4%).

Elektrit toodetakse Šveitsis peamiselt hüdroelektrijaamades, tervelt 60%, 33,5% saadakse tuumaenergiast.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles