INTERVJUU ⟩ Bigbanki juht uutest võlakirjadest: meie viie aasta plaan ei näe ette aktsiapakkumist

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bigbanki juht Martin Länts märkis võlakirju
Bigbanki juht Martin Länts märkis võlakirju Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Bigbank alustas täna 10-20 miljoni eurost 8% 10-aastase võlakirjade pakkumist, mis viiakse börsile. Bigbanki juht Martin Länts ütles intervjuus Postimehele, et märkis ka ise täna Bigbanki võlakirju.

Kas olete ise Bigbanki võlakirjad märkinud või kavatsete märkida? Kas teistele jäi ka midagi?

Õnnestus enne pressikonverentsi ära märkida. Teistele jäi ka.

Tavaliselt on allutatud võlakirjade intressitasemed tulnud järjest alla. Bigbank muutis seda. Kas see on põhjustatud intressitaseme tõusust või on see preemia börsi uustulnuka poolt?

Turukeskkond on muutunud. Coop Pangal õnnestus sõja alguses võtta veel turult 5%ga kaheksa miljonit eurot. Ettevõtte jaoks on see väga hea, investorid peavad hakkama nüüd headust hindama. Peale seda lükkas see sõda käima inflatsiooni. Aastaid oli kõvasti raha trükitud, siis see inflatsiooni kaasa ei toonud. Sõda tõstis energiahindu ja see suvi on olnud teistsugune. Inimesed hakkasid liikuma ja tarbima, mis omakorda soodustas inflatsiooni teket.

Hindasime erinevatel hetkedel välja antud võlakirju ja 5- ja 10-aastaseid intressivahetustehinguid. Seda arvesse võttes peaks täna võlakirju pakkuma 7%+ intressiga. Viimane komponent on uue tulija preemia, kuna oleme alati püüdnud turule midagi head pakkuda. Otsustasime, paneme uue tulijana sinna natukene peale ja teeme atraktiivse pakkumise.

Meie viimane võlakirjaemissioon maikuus LHV pensionifondidele oli intressitasemel 7,5%. Panime sinna natukene peale. Me tahame saada endale palju väikeinvestoreid. Usun, et 8% võiks tänases inflatsioonikeskkonnas olla väga atraktiivne.

Aga inflatsioon on sellest kordades kõrgem?

Kui me vaatame viieaastast perioodi, siis mina küll ei näe, et inflatsioon sinna jääb. Ma arvan, et 8% on praegu väga hea intress.

Kas LHV pensionifondid vihjasid, et nad ei taha enam osta ära kogu Bigbanki võlakirjapakkumist, kuna oli pensionireform, või et ühe emitendi osakaal läheb liiga suureks?

Arvestades, et täna on 20 miljonit eurot Bigbanki võlakirju LHV pensionifondides, siis me ei oska veel öelda, kas ja kui palju nad märgivad. Pakkumise järel oleme targemad.

Bigbank saab 30-aastaseks. Võlakirjadega börsile tulekuks kulus ettevõtte asutamisest 30 aastat, kas aktsiatega börsile tulekuks läheb teist samapalju?

Viie aasta plaanis seda pole ehk lähiaastatel pole plaanis tulla. Kui võlakirjad ammenduvad ja kasv jätkub, siis tuleb vaadata, kas panna kasv seisma või kaasata aktsiakapitali.

Kas Bigbank kasutab saadavat kapitali ülevõtmisteks, näiteks ostes põllumajandusettevõtteid või põllumaad?

Hetkel on plaanis kasutada kapitali kodu- ja ärilaenude kasvuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles