Investor Mari: nende ostudega kaitsen end Euroopa majanduslanguse vastu (2)

Investor Mari
Copy
Investor Mari
Investor Mari Foto: .

Vaata, kuhu tahad, igal pool ennustatakse igasugust kriisi: majanduskriisi, inflatsiooni, seda, et talvel istume kõik pimedas küünlavalgel. Aga ega ma sellepärast portfelli põõsasse viska!

Hea elu teeb nõrgaks! Kui praegu lehti lugeda, võib tekkida tunne, et maailm on otsa saanud, ka portfelli vaadates ei taha just hõisata. Aga pikemalt ajalukku vaadates on näha, et inimkond ei oska muidu elada, kui peab omale korra kümnendis korraliku kriisi tekitama. Nüüd on siis järg meieni jõudnud. Vaatasin kohe protfellile selle pilguga otsa, mis mind praeguses kriisis aitaks ja mis mitte.

Tegin mõttes võimalikest jamadest nimekirja ja hindasin oma aktsiaid selle pilguga, mis neid seljatada aitaks: 1) kõrge inflatsioon, Eestis 25+ %, kommentaare pole vaja 2) energiahindade kiire tõus 3) euro kui valuuta häving 4) majanduskriis 5) sõda – siis ei ole muud kui portfell kärmelt rahaks teha enne kui pangad kinni pannakse.

Nüüd portfelli juurde:

Enefit Green

Kui keegi peaks suutma praeguse energiakriisi puhul raha teha, siis on see Enefit – no mida sa hing veel tahad, kui elektri hind on kõrge ja lisaks viskab riik ehk maksumaksja sulle mõnusalt veel raha toetuste näol peale. Ainus hirm on siin see, et Euroopa Liit kehtestab energiafirmadele mingi kasumimaksu ja siis võin mina oma rasvastest dividendidest suu puhtaks pühkida, sest siis pole ka mingist kasvust kasu.

Equinor

Norra nafta-ja enerigafirma: veel parem kui Enefit Green, sest sellel on praegu Euroopa kõige defitsiitsemat kaupa – gaasi! Keerutab aga hinnale juurde ja ongi õnn õue peal. Kuna Norra pole Euroopa Liidus, siis ei tohiks teda ka mingid lisamaksud ähvardada, sest riigifirma on jõupositsioonis: kui pakkumine ei meeldi, pange toas küünal põlema! Lisaks on see positsioon dollarites. Dollar on tänavu euro suhtes kerkinud 14%, nii et see aitab mul natuke inflatsiooni tasandada.

LHV Group

Kodumaine pank, millel on hea edulugu, kui just tema Suurbritannia kasvuambitsioonid seda ära ei söö. Kui tuleb majanduskriis, saab pihta temagi. Mis ta jällegi atraktiivseks teeb, on lootus, et kui kõikidel hakkab halvasti minema, saavad Rootsi suurpangad kreepsu ja siis LHV hakkab neilt turuosa võtma.

Coop Pank

Neil on praegu väike ja lihtne ärimudel, sama jutt, mis LHV puhul, aga ilma Suurbritannia-lisariskita. Aga kui vaatan, et mul on portfellis 3 panka, siis 3 tundub paljuvõitu.

Siauliu Bankas

Leedu pank on olnud vahepeal tubli kasvumootor, nad said lisaks ka õiguse, hakata Euroopa Liidu roheraha jagama. Leeduga on muidugi see mure, et nemad on veelgi sügavamas energiakriisis kui meie – vaid 30% elektritoodangust tuleb omast käest, karta on, et rahval on kütteperioodis kiiresti näpud põhjas, sest seal turul tegutseb ka Eesti Energia, kes juba ei jäta raha korjamata.

Merko Ehitus

Ehitusfirmad nutavad juba pikemat aega, et kõik on kallis ja rahval hakkab raha otsa saama, et neid kalleid uusarendusi osta, vaja elektriarveid maksta. Samas on Merko Ehituse näol tegu nii suure firmaga, et kui see põhja läheb, on terve sektor kummuli.

Eften United Property Fund

Mul olid selle postisiooni osas suured lootused, aga senimaani pole Kristjan Tamla reklaamitud fond ennast väga õigustanud. Ehk läheb käima. Kui ei, siis tuleb maha lükata ja pärast, kui ta on veel rohkem kukkunud, tagasi osta.

EfTEN III fond

Samad mured, mis teiste kinnisvarafirmade puhul: sektor on praegu selgelt surve all. Samas on fondijuhid suutnud ka koroonaajal oma rentnikelt üüri kätte saada ja portfell on üsna tugev. Saab näha, mis saab, kui läheb täide SEB ähvardus, et kinnisvarahinnad langevad siin lähiajal 30% ja mis saab siis, kui rentnikel tekivad probleemid kommunaalide maksmisega.

Tallinna Kaubamaja

Tarbimispeo lõppu tunnetab Kaubamaja kõige teravamalt: Selver on tuntud kallima otsa poena ja juba ütlevad jaekettide juhid, et olukord on nii kaugel, et inimesed ostavad soodustooteid ja jätavad kallima kauba riiulile vedelema. Konkurents on Lidli tulekuga vaid suurenenud. Kodumaiste aktsiate mureks on ka see, et kui mingi kriisipoeg paistma hakkab, on Tallinna börsil kohe jäine hingus ja siis istud oma aktsiate otsas, nutad ja püüad, hambad ristis, oma paarisajast aktsiast koosnevat positsiooni turule lükata.

Netflix

Vot see on üks õige majanduslanguse aktsia! Kui tuleb langus, on inimesed ju töötud. Mis töötul muud teha kui kodus istuda, filme vaadata ja arvutimänge mängida. Siis saab ehk Netflix jälle kasvu kätte.

Blackstone

Aasta algusest on aktsia kukkunud 28%, isegi tugevnenud dollar pole suutnud seda kinni püüda. Ega neil ees mingid magusad ajad ei oota, sest rahval pole inflatsiooni, intressitõusu ja kallite arvete ajastul raha, mida turgudel pööritada.

Incap

Minu loodetud Soome kasvumootor köhib ja läkastab siin inflatsiooni käes. Kuid firma peaks olema üks neid, mis rohepöördest kasu lõikavad, sest tehnikat on vaja, hea on, kui elektroonikakomponendid on kättesaadavad kohapeal. Nii et ma pole lootust kaotanud. Kuigi Incap on mul meeles eelkõike Saaremaa tehasega, on tegelikult nii, et firmal on suur osa tootmist Aasias, nii et tegelikult võib Incapil olla täiesti ükskõik, kas elektrit Euroopas on või ei ole.

Loo moraal: liiga vähe dollareid!

Dollarites positsioone on mul napilt 7000 dollari jagu, vabas rahas on dollareid 2242. Koguportfell on mul praegu 75% euros, 25% dollaris. Ma ei näe ausalt öeldes, mis imevõim suudaks praegu euro rallima panna, kui just kuskil Kesk-Poolas hiiglaslikku maagaasimaardlat ei avastata. Vaba raha on mul ligi 8500 eurot, nii et need tahaks kuhugi turvalisemasse valuutasse paigutada.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles