Sel aastal on Luminori klientide seas olnud populaarseimad Apple'i, Tesla ja Microsofti aktsiad

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Vaatamata keerulistele globaalsetele sündmustele, näitavad Luminor Investor platvormi andmed, et Baltikumi elanikud jätkavad investeerimist ja investeerimisportfelli kasvatamist.

Selle aasta kahe esimese kvartali kokkuvõttes olid tehingute arvult populaarseimad USA elektriautode tootja Tesla aktsiad, järgnesid USA tehnoloogiagigantide Microsofti, Meta (endine Facebook) ja Apple'i aktsiad. Seevastu populaarseimad Euroopa ettevõtted olid lennufirma Lufthansa, ravimifirma Bayer AG ja autofirma Volkswagen.

Luminori klientide suurima kauplemismahuga tehingud teostati Tesla, Microsofti ja Apple’i aktsiatega. Kõige rohkem kliente ostis Microsofti aktsiaid, kuid kõige aktiivsemalt müüdi Briti nafta- ja gaasifirma Shell aktsiaid.

Luminori Eesti privaatpanganduse varahaldur Kalle Kose sõnul on USA ja Euroopa aktsiaturud olnud tõusuteel alates 2020. aasta suvest, siis tänavune aasta algas hinnalangusega ning see trend jätkus kogu aasta esimeses pooles. «Müügisurve peamised tõukejõud olid kõrge inflatsioon, muutused keskpankade baasintressides, geopoliitilised väljakutsed ja olukord Ukrainas. Ka kõige nõutumate aktsiate hinnad langesid aasta esimesel poolel kogu turuga, kuid teise kvartali lõpus võis näha taastumist, sealhulgas kosusid USA tehnoloogiaettevõtted Tesla ja Apple. Augusti lõpp ja septembri algus on siiski toonud turgudele uut ebakindlust ning vahepealne optimism on pandud taaskord proovile,» lausus Kose.

Alates eelmise aasta lõpust on Luminor Investor platvormil investorite arv kasvanud 20%, mis tõestab, et vaatamata praegusele ebakindlusele säilib klientide huvi investeerimise ja pikaajaliste investeeringute tegemise vastu endiselt.

«Kuigi aktsiaturg ei ole hetkel just kõige paremas seisus, on majanduslangus alati strateegiliselt hea aeg aktsiate ostmiseks, kuna turg on tsükliline ja tavaliselt järgneb langusele kasv. Paranevaid ootusi kasvule peegeldas selgelt ka juulis ja augusti alguses aset leidnud turgude ralli,» ütles Kose.

Luminor Investor platvormil püsivalt populaarseimate aktsiate hulgas olev Tesla aktsia jõudis esimesel poolaastal 17 miljoni eurose kauplemismahuni, mis on 14% kasv, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Pärast aktsiahinna olulist langust veebruaris ja hiljem kevadel kasutasid paljud kliendid turuvõimalusi aktsiate ostmiseks, samas kui mõned müüsid aktsiad, kui nende hind tõusis märtsis kõigi aegade kõrgeima taseme lähedale.

Apple'i aktsiate kõrgeim väärtus oli märtsi lõpus, madalaim aga juuni keskel. Tehingute maht Apple’i aktsiatega Luminor Investor platvormil ulatus poolaastaga ligi 8 miljoni euroni, kasvades eelmise aasta sama perioodiga võrreldes enam kui kahekordseks (143%). Microsofti aktsiate väärtus oli kõrgeim eelmise aasta lõpus, kuid juuni keskel olid ettevõtte aktsiad kaotanud ligikaudu kolmandiku oma väärtusest, millele nüüd on järgnenud uus taastumiskatse ja täiendav müügisurve suve lõpus. Kauplemismaht Microsofti aktsiatega oli 10 miljonit eurot. Üldiselt on see 2021. aasta esimese poolega võrreldes väga suur hüpe – kui sel aastal oli Microsofti aktsia populaarsuselt teine, siis mullu alles 25. kohal.

Selle aasta esimesel poolel ei olnud olulised mitte ainult turutrendide muutused, vaid ka kiirus, millega turgudel toimus hinnakorrektsioon. Näiteks MSCI World aktsiaindeks ja USA S&P500 indeks kaotasid aasta esimesel poolel väärtusest ca 20%, mis on indeksitele viimase 50 aasta üks halvimaid esimese poolaasta liikumisi.

Luminori Eesti privaatpanganduse varahaldur tõi välja, et seoses üldise majandus- ja geopoliitilise olukorraga on aktsiaturgudel aasta lõpuni oodata suurt volatiilsust ja ebakindlust, mille tulemusena on aktsiate ostmine seotud suurema riskiga. «Samas võivad praeguses keskkonnas tehtud ostutehingud vähem negatiivsete stsenaariumide korral osutuda tulusateks paigutusteks,» nentis Kose.

Finantsturgude fookusesse jäävad inflatsioon, pandeemiariskid ja makromajanduslike andmete kõikumise trend. Ettevõtete tulud ja nende võime ületada globaalseid väljakutseid on aktsiaturgude jaoks kindlasti olulised. Turg on aasta esimeses pooles kogetud langusest teinud märkimisväärse taastumiskatse, kuid samas on jätkuvalt lahtine kas lähiajal näeme aktsiaindeksite uute põhjade testimist, või on siiski tõus jätkumas. Kindlasti tuleks hoolikalt jälgida ettevõtete majandustulemusi, mis positiivsel juhul toetaksid ka turu edasist taastumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles