Tahad investeerida pensionifondidest madalamate tasudega? Siin on 10 fondi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
ETFidesse saab paigutada raha soodsamalt kui pensionifondidesse
ETFidesse saab paigutada raha soodsamalt kui pensionifondidesse Foto: Reuters/ScanPix

Kõige madalama aastase kulumääraga teise samba pensionifondide aastane kulumäär on 0,31 protsenti aastas.

Rainer Saad Swedbankist leidis kümme Eesti investoritele kättesaadavat börsil kaubeldavat fondi ehk ETFi, kus valitsemiskulud on palju väiksemad.

Investoril on võimalus läbi erinevate börsil kaubeldavate indeksfondide ehk ETFide (Exchange Traded Fund) panustada maailmamajanduse taastumisele ja kasvule.

Euroopa börsidelt avaneb võimalus osta ETFe, mis järgivad arenenud turge, nagu USA, Euroopa, Jaapan, Kanada. Fondid on investeerinud maailma suurfirmade aktsiatesse, nagu Apple, Microsoft, Volkswagen, Sony, Nestlé, ja hajutanud investeeringud erinevate sektorite vahel, nagu tarkvara, farmaatsia, pangad, toorained, jaekaubandus jne. Fond võib laekunud dividendid investorile välja maksta (distributing) või dividendid automaatselt edasi investeerida (accumulating).

10 madalate tasudega ETFi.
10 madalate tasudega ETFi. Foto: Swedbank

Fondi valides tasub pöörata tähelepanu järgmistele teguritele

Kulud. Madalamad fondikulud tähendavad investori jaoks paremat tootlust. Fondi enda kulude kõrval tasub jälgida ka teisi kulusid, millest olulisemad on tehingu- ning hoidmistasud.

Maht. Suurema mahuga fondid on investorite seas populaarsemad, mistõttu nende ostmine või müümine on kiirem ja soodsam, omamine aga turvalisem.

Sisu. ETFid peegeldavad indekseid, kuid iga fondi puhul tasub lähemalt uurida, millist täpsemalt. Indekseid koostavad erinevad asutused, mistõttu võivad sarnase nimega indeksid sisult erineda – kas ettevõtete arvu ja suuruse poolest, sektorite või regionaalse jaotuse poolest.

Tabelist leiad kümme kõige väiksema kulumääraga UCITSi arenenud maailma ETFi. Fondide maht on vähemalt 100 miljonit eurot. Kõik nimekirjas toodud fondid on kättesaadavad Swedbanki klientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles