Powell: USA keskpank peab jõuliselt tegutsema

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ühendriikide keskpanga juht Jerome Powell.
Ühendriikide keskpanga juht Jerome Powell. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

USA keskpank Föderaalreserv peab jätkama jõuliste sammude astumist, et nõudlust maha jahutada ja hinnasurvet vähendada, et hoida ära järsk inflatsioonihüpe, mille all USA majandus 1970. ja 1980. aastatel kannatas, ütles neljapäeval Ühendriikide keskpanga juht Jerome Powell.

 

Föderaalreserv on «kindlalt pühendunud» inflatsiooni kontrollimisele, kuid jääb lootus, et seda saab teha ilma «väga suurte sotsiaalsete kuludeta», mis on seotud varasemate inflatsioonivõitlustega, ütles Jerome Powell Reutersi vahendusel.

Viidates endisele Föderaalreservi juhile Paul Volckerile, kes võitles inflatsiooniga 1980. aastate alguses, kui Föderaalreservi poliitika vallandas majanduslanguse ja töötuse määr ületas 10 protsenti, ütles Powell Cato Instituudi konverentsil tehtud märkustes, et Volcker püüdis aastaid kestnud inflatsiooniootuste tõusu välja juurida.

Volcker «järgnes mitmele ebaõnnestunud katsele», et vähendada inflatsiooni, ütles Powell. «Minu kolleegid ja mina oleme kindlalt pühendunud (inflatsiooni alandamisele). Me arvame, et suudame vältida selliseid väga suuri sotsiaalseid kulusid, mida Paul Volcker ja Föderaalreserv pidid rakendama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles